Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

30. 07. 2014. 14:20   >>  15:49

POVOLJNI USLOVI

Krediti za preduzetnike

Predstavnici Montenegro biznis alijanse (MBA) i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) potpisali su danas Sporazum koji bi trebalo da pomogne crnogorskim preduzećima da brže i lakše dobiju neophodne kredite.

 



Sporazum bi, kako je objašnjeno, trebalo da doprinese boljoj informisanosti i obučenosti crnogorskih privrednika za konkurisanje za kreditne aranžmane IRF-a.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, saopštio je da je osnovni cilj saradnje sa MBA obezbjeđenje dodatnih uslova i podrška preduzetnicima i preduzećima u Crnoj Gori, kako bi imali lakši pristup novcu.

„Sporazum će doprinijeti da se, kroz našu saradnju, obezbijede što je moguće kvalitetniji biznis planovi i što realnije sagledavanje potreba crnogorskih preduzeća. Posebna pažnja biće posvećena obezbjeđivanju dodatnih informacija svim članovima MBA, a vodićemo računa i o tome da se unaprijedi znanje naših preduzetnika“, rekao je Vukčević na konferenciji za novinare.

On je dodao da bi Sporazum trebalo da pomogne crnogorskim preduzećima da, po unaprijed definisanim kriterijumima i proceduri, lakše i brže dobiju neophodna kreditna sredstva.

Vukčević je saopštio da je IRF za ovu godinu za potrebe kreditiranja planirao fond od 55 miliona eura, koji će biti namijenjen unaprijeđenju ukupnog preduzetništva u Crnoj Gori i postojećeg stanja u preduzećima.

IRF, prema njegovim riječima, nudi 15 kreditnih linija, koje su najpovoljnije na crnogorskom tržištu. Rok za povraćaj tih kredita je do deset godina, grejs period do dvije godine, a kamatna stopa od 3,5 odsto do sedam odsto.

„Tim kreditnim linijama se obezbjeđuje šansa da preduzeća sa dobrom biznis idejom i razvojnim programom po povoljnim uslovima apliciraju za kreditna sredstva“, saopštio je Vukčević.

On je dodao da će prioritet imati projekti koji se odnose na oblast proizvodnje, turizma, poljoprivrede i usluga.

„Uveli smo i nove kreditne linije za rješavanje problema likvidnosti, a nastavili smo i sa faktoringom, kao instrumentom koji se odnosi na otkup potraživanja“, naveo je Vukčević.

Izvršni direktor MBA, Zoran Vulević, rekao je da bi Sporazum trebalo da doprinese stvaranju što boljih uslova za razvoj biznisa u Crnoj Gori.

„Procijenili smo da je to pravi način za rješavanje problema privrednika, a podigli smo i nivo usluga koje obezbjeđuje MBA. Zato smatram da je Sporazum veoma dragocjen“, kazao je Vulević.

Iz MBA je objašnjeno i da Sporazumom nijesu predviđeni nikakvi dodatni kriterijumi za dobijanje kreditne podrške, osim postojećih koje diktira IRF.

Sporazum bi trebalo da doprinese da članovi MBA budu potpuno informisani o svemu što je neophodno uraditi kako bi mogli da apliciraju za sredstva koja nudi IRF.

 

 

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније