Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 07. 2014. 19:50   >>  19:50

HYPO BANKA

Predlog CEZAP-a nema pravnu osnovu

Hypo Alpe Adria banka ne može da prihvati predlog Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), jer on nema pravnu osnovu, saopšteno je iz te banke.

Hypo Alpe Adria banka, kako su objasnili, nema osnova niti mogućnosti da izvrši otpis dijela potraživanja prema klijentima, gdje je potraživanje zasnovano na validnim i obavezujućim Ugovorima o kreditu, što se posebno odnosi na Ugovore o kreditu koji su raskinuti zbog neispunjavanja obaveza klijenta.

“Klijenti, naravno, uvijek mogu da se obrate Banci za neka od mogućih rješenja, jer pristup koji Banka može ponuditi, i to na individualnoj osnovi je restrukturiranje duga u švajcarskim francima (CHF), koje bi podrazumijevalo sljedeće mogućnosti koje bi se ocjenjivale i utvrđivale na individualnoj osnovi - konverziju CHF duga u EUR, po kursu koji važi na dan konverzije”, kaže se u saopštenju Hypo Alpe Adria banke.

Prema njihovim riječima, Banka može ponuditi mogućnost produženja roka otplate kredita, odobrenja grejs perioda, razmatranja visine stope redovne kamate, razmatranja visine stope zatezne kamate.

“Takođe, nesporna je činjenica da se Banka u pogledu sredstava iz kojih su krediti odobreni, takođe obavezala valutnom klauzulom, tj. nabavljala je izvore sredstava u valutama u kojima ih je svojevremeno i odobravala, čime je nesporna činjenjica da Banka nije ostvarili bilo kakav prihod po osnovu promjena u kursu CHF-a, te nema govora o bilo kakvom ekstraprofitu”, naveli su iz Banke.

Oni su kazali da ocjenu uslova po individualnom a ne opštem principu, smatraju jedinim mogućim pristupom.

“Kako sa aspekta činjenice da je znatan broj Ugovora o kreditu raskinut zbog neispunjenja obaveza, tako posebno sa aspekta i kreditne sposobnosti dužnika, koja se u skladu sa važećim bankarskim pravilima u dijelu rizika mora ocjenjivati i pri restruktuiranju kredita”, precizirali su iz Banke.

Cijeneći da, kako su naveli, postoji nesporna razlika između pozicija i likvidnosti pojedinačnih klijenta, neophodnost primjene različitih uslova restruktuiranja, zaključuje se da bi primjena jednog opšteg principa na sve dužnike po ovom osnovu, neosnovano dovela do jednakog tretmana između dužnika koji i dalje uredno izmiruju svoje obaveze, i dužnika koji su odavno prestali da ih ispunjavaju.

“Banka ostaje u cjelosti otvorena i spremna da razgovara o rješenju problema, pri čemu iz prethodno navedenih razloga posebno ističemo razgovore i razmatranje na individualnoj, a ne grupnoj osnovi”, navodi se u saopštenju.

Iz Hypo Alpe Adria banke su poručili da ne žele da vrše pritisak na javnost povodom aktuelnog slučaja za koji je inače zakazano i sudsko ročište.

“Sigurni smo da će i sudski dokazati da smo u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, i poštovali sve stavke ugovora. Za vrijeme trajanja ugovora o kreditima, Banka nikada nije vršila korekcije inicijalno ugovorenih kamatnih stopa, niti ičim ugrozila prava klijenata”, naveli su iz Banke.

CEZAP je ranije danas ponudio Hypo Alpe Adria banci da problem klijenata zbog podizanja stambenih kredita u CHF riješe sporazumno, odnosno pregovaranjem umjesto sudskog procesa, što su predstavnici te finansijske institucije odbili.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније