Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 07. 2014. 17:45 >> 17:45
1

PRVIH 6 MJESECI 2014.

Dobit Telekoma porasla 11 odsto

Neto dobit Crnogorskog Telekoma za šest mjeseci ove godine iznosila je 11,1 milion eura, što je 11 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihodi Telekoma su, prema danas objavljenim poslovnim i finansijskim rezultatima, u periodu od januara do kraja juna iznosili 50,8 miliona eura, što je četiri odsto manje u odnosu na uporedni period.

“Smanjenje prihoda, u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, najviše je uslovljeno nižim prihodima od interkonekcije, fiksnih i mobilnih govornih usluga, kao i prihoda od poruka, turista i usluga prenosa podataka”, navodi se u saopštenju kompanije.

Pad prihoda od tih usluga je, kako su objasnili, djelimično nadoknađen većom prodajom opreme i većim prihodima od mobilnog interneta, ICT-a, IPTV-a i fiksnog broadband interneta.

Izvršni direktor Telekoma, Ruediger Schulz kazao je da kompanija za šest mjeseci poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova.

“Možemo reći da je, uprkos usporenim privrednim kretanjima kao i ukupnom stanju na tržištu telekomunikacija, naše poslovanje i dalje solidno, zahvaljujući rastu ICT i IPTV prihoda, kao i boljoj prodaji opreme i rastu prihoda od mobilnog i fiksnog broadband internet”, rekao je Schulz.

On je naveo da će, prema glavnom strateškom opredjeljenju kompanije, korisnici će i dalje biti u centru pažnje.

“Nastavićemo sa ulaganjem u kvalitet mreže i stvaranje pristupa najnaprednijim tehnologijama. Na primjer, naši korisnici među prvima u svijetu, imaju mogućnosti da testiraju hibridnu tehnologiju, koja istovremeno omogućava kombinovanje fiksnog interneta (ADSL ili WiFi) i interneta preko mobilne mreže”, objasnio je Schulz.

Prema njegovim riječima, Telekom će nastaviti i sa širenjem portfolia usluga, uz još veću ponudu uzbudljivih uređaja.

“U isto vrijeme, što je naša dugoročna orijentacija, nastavićemo sa osmišljevanjem i realizacijom različitih inicijativa u oblasti korporativne društvene odgovornosti, i ulaganjem u crnogorsko društva, kojem pripadamo”, rekao Schulz.

Operativni troškovi, bez troškova amortizacije i specijalnih efekata, smanjeni su za šest mjeseci ove godine 2,1 milion eura, odnosno šest odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, najviše kroz postignute uštede indirektnih troškova.

Poslovna dobit prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije, kada se isključe specijalni uticaji, (EBITDA) ostala je stabilna u odnosu na isti prošlogodišnji period i iznosila je 20,6 miliona eura.

”Operativni profit (EBIT) porastao je 1,2 miliona eura na iznos od 11,7 miliona eura, uglavnom zbog nižih amortizacijskih troškova“, navodi se u saopštenju.

Ukupan broj ADSL i Optika priključaka je 76,2 hiljade, a Extra TV 63,5 hiljada.

“Extra TV je zadržao lidersku poziciju na tržištu televizisjskih operatera, zahvaljujući visokom kvalitetu i velikom broju interaktivnih funkcija, sa tržišnim udjelom od skoro 42 odsto”, rekli su iz kompanije.

Iz Telekoma su dodali da su na kraju juna, korisnici Telekom mobilne mreže koristili 339 hiljade SIM kartica, što je pet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Takvo kretanje je najviše uslovljeno smanjenjem broja korisnika u pripejd segmentu, za 24 hiljade, odnosno 11 odsto. Iako je postpaid SIM baza porasla u odnosu na uporedni period, za osam hiljada odnosno šest odsto, udio na postpaid SIM tržištu je smanjen“, precizirali su iz Telekoma.

Ipak, kako su naveli, Crnogorski Telekom je i dalje vodeći na tržištu u tom segmentu.

„Sve u svemu, ukupno SIM tržišni udio smanjen je 1,2 procentna poena i iznosio je 34,2 odsto“, zaključili su iz kompanije.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније