Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 08. 2014. 17:11 >> 17:36
1

NA PUTU KA EU

Investiranje u bezbjednost hrane prioritet

Sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori u ovom trenutku funkcioniše dobro. Ali, sa približavanjem Evropskoj uniji i tržištu od 500 miliona ljudi, morate jačati administrativne i institucionalne kapacitete, kako bi ispunili brojne zahtjeve koji se odnose na standarde EU, ocijenio je prof.dr Andreas Hensel, predsjednik Saveznog instituta Njemačke za procjenu rizika u oblasti bezbjednosti hrane (BfR), koji je ovih dana u posjeti Cnoj Gori.

Renomirani stručnjak EU za procjenu rizika u ovoj oblasti, tokom radne posjete našoj zemlji sreo se sa predstavnicima veterinarske u fitosanitarne uprave, inspekcija uključenih u sistem bezbjednosti hrane, a danas i sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem.

Hensel je istakao da svi moraju koristiti iste definicije i imati iste procedure, te da sistem u EU funkcioniše na osnovu poštovanja istih pravila, na osnovu čega se stvara međusobno povjerenje u lancu bezbjednosti hrane.

„Takođe, za praćenje bezbjednosti životinja, bilja i potrošača potrebno je ojačati naučne i administrativne kapacitete. Morate imati u vidu da se u Crnu Goru uvozi hrana i da se iz nje izvozi, te da morate investirati u unaprijeđen sistem za provjeru te hrane, kako bi benefite imali potrošači i ekonomija države, a ne samo zbog formalne obaveze na put ka EU“, rekao je Hensel.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede u ovom trenutku treba da se fokusira na veoma zahtjevne obaveze iz ove oblasti, te da nastavi da predano radi na jačanju svojih kapaciteta. To znači da je potrebno povećati izdvajanja za poljoprivredu. Poljoprivrednim proizvođačima je poručio da što prije shvate da su prvi u lacu ishrane, da je bezbjednost hrane njihova odgovornost i da se promjene najviše odnose na njih. „Moraće ozbiljno da krenu u usvajanje novih standarda“, rekao je Hensel.

On je kazao da je predstavnicima institucija u Crnoj Gori, koje se bave bezbjednošću hrane,  razgovarao o obavezama  u ovoj oblasti, kojima je, kako je kazao, prenio iskustvo vezano za unapređenje sistema bezbjednosti hrane. „Mislim da smo uspjeli da nađemo zajednički jezik kada je riječ o organizovanju nekih novih institucija koje bi doprinijele uspostavljanju boljeg sistema, po EU standardima“, ocijenio je Hensel.

Ivanović je kazao da su pojedina rješenja u nacrtu novog zakona o bezbjednosti hrane, čija je javna rasprava počela, ugrađena, upravo, nakon konsultacija sa profesorom Henselom.

Ministar je istakao da je usvajanje i primjena novih standarda jedan od najvećih izazova u crnogorskoj poljoprivredi. „Jedan dio poljoprivrednih proizvođača vremenom će ostati bez posla, ne zato što ne žele da se bave poljoprivredom ili što neće biti konkuretni, već zbog toga što neće usvojiti standarde koji postoje u EU. Proces usvajanja standarda treba da počne od higijenskih, pa do savremenih tehnoloških. Svaka je promjena bolna, ali bez toga nema napretka. Treba, sa priče da pređemo na konkretna djela, da što više ljudi zasuče rukave i radi više, rekao je Ministar i dodao: takođe, država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede treba da pruži adekvatnu podršku centralnom tijelu za bezbjednost hrane, kao novoj upravi koja će nastati spajanjem Veterinarske i Fitosanitarne uprave.

Ivanović je pojasnio da se na taj način smanjuje administrativni dio, a jača stručni dio novoformirane uprave.

On je ocijenio da poglavlje 12, koje se odnosi na bezbjednost hrane, Crna Gora može otvoriti u 2016. godini, jer je, kako je rekao, od pukog usvajanja zakona mnogo bitnija suština, odnosno da što više poljoprivrednih proizvođača usvoji standarde i preživi ulazak u EU. „Na tom putu, proizvođačima je potrebno dodatno vrijeme, a procjenjujemo da će to biti do 2016. godine“ rekao je ministar Ivanović i najavio nastavak podrške poljoprivrednicima na tom putu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније