Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 08. 2014. 15:34 >> 15:33

NOVA POLITIKA

Ogroman potencijal za uštedu energije

Energetska efikasnost je jedan od prioriteta nove energetske politike u Crnoj Gori i šire, a potencijal za uštedu energije primjenom tih mjera je ogroman u svim sektorima potrošnje, saopštila je generalni direktor u Ministarstvu ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je za list Elektroprivreda kazala da energetska efikasnost nastavlja da dobija na značaju u ambijentu koji karakterišu velika uvozna zavisnost, visoke cijene energije i evidentna zabrinutost u pogledu sigurnosti snabdijevanja energijom i klimatskih promjena.

“Energetska efikasnost je prepoznata kao ekonomičan i brz način za povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom i za smanjenje emisija gasova staklene bašte odgovornih za klimatske promjene”, rekla je Sekulić.

Sa druge strane, energetski efikasnija privreda ima pozitivan uticaj na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Potencijal za uštedu energije primjenom mjera energetske efikasnosti u Crnoj Gori je ogroman u svim sektorima potrošnje, kao što su zgrade, saobraćaj i industrija.

“To je uglavnom uslovljeno zastarjelošću tehnologija, neadekvatnim održavanjem objekata i postrojenja, kao i niskom sviješću korisnika. Nivo postignutih ušteda u narednom periodu će, prije svega, zavisiti od kvaliteta implementacije uspostavljenog regulatornog okvira, dostupnosti finansijskih mehanizama za primjenu mjera energetske efikasnosti, ali i nivoa svijesti i znanja relevantnih učesnika i krajnjih korisnika”, objasnila je Sekulić.

Prema njenim riječima, značajan potencijal za uštedu energije leži u sektoru domaćinstava, koje na godišnjem nivou ima značajan udio u ukupnoj potrošnji energije u Crnoj Gori. Racionalnim korišćenjem električne energije crnogorska domaćinstva mogu u velikoj mjeri da doprinesu smanjivanju potrošnje energije.

“Ukoliko bi se više pažnje posvetilo načinu korišćenja električne energije unutar domaćinstava i primjenom krajnje jednostavnih mjera, građani bi, pored uštede energije i novca, zadržali isti nivo komfora”, kazala je Sekulić.

Na pitanje koliko su ljudi svjesni pozitivnih efekata energetske efikasnosti i da li se pridržavaju tih principa, posebno prilikom gradnje novih objekata, Sekulić je odgovorila da je nivo svijesti građana o značaju i pozitivnim efektima energetske efikasnosti i dalje na niskom nivou.

“Ministarstvo ekonomije se, u prethodnom periodu, kroz projekte koje realizuje, ali i kroz podršku projektima koji su realizovali drugi subjekti iz javnog i privatnog sektora, trudilo da temu energetske efikasnosti nametne različitim ciljnim grupama”, podsjetila je Sekulić.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније