Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 01. 2013. 19:52   >>  19:53

POJAČANA KONTROLA

Dug UCG smanjen za milion

Dug Univerziteta Crne Gore smanjen je za oko milion eura za šest mjeseci rada Upravnog odbora, kazao je predsjednik tog tijela Duško Bjelica.

 

Bjelica je kazao da je formirana tročlana Komisija, u kojoj rekotor i dva člana Upravnog odbora između sjednica podnose finasijske izvještaje o trošku na UCG.

,,Sa sigurnošću mogu da kažem da je nakon šest mjeseci rada ovog UO, dug smanjen za blizu milion eura“, rekao je Bjelica.

Bjelica je pomenuo da nijesu sporni medijski navodi da je Filozofski fakultet u minusu oko 700 hiljada eura, navodeći da je taj fakultet dostavio pojašnjenja da sredstva nisu nenamjenski utrošena već da su preusmjerena na, kako je rekao,  druge stvari.

Bjelica kaže da je formiran poseban pravni tim koji će ubuduće kontrolisati sve fakultete, kao što je to bio slučaj sa pravnim i podnijeti izvještaj Upravnom odboru. Tim će provjeravati da li su na svim fakultetima formirana vijeća i da li su nastavnici i saradnici zapošljavani u skladu sa Statutom. Bjelica nije mogao da precizira kada se mogu očekivati njihovi izvještaji zbog obima posla.

Komentarišući medijske navode da je zabranio zapošljavanje na UCG i napredovanje mladog kadra, Bjelica je rekao da je donesen Predlog za privremene mjere za sistematizaciju na UCG.

,,Sa svim kandidatima za koje je bio raspisan konkurs za izbor u zvanje docenta u prošloj godini, dozvoljeno je da na narednoj sjednici Senata koja će biti 21. februara, ukoliko ispune uslove, bude potpisan ugovor na pet godina u zvanje docenta“, kazao je Bjelica.


Bjelica je naveo da će asistenti koji su zaposleni po ugovoru, sa zvanjem doktora nauka, a ne rade duže od šest godina, moći da se biraju u veće zvanje ukoliko fakulteti za njih nađu dovoljan broj časova.

,,Na njihovo mjesto samo honorarno moći će da se angažuju saradnici, odnosno neće doći do većeg zapošljavanja u odnosu na broj zaposlenih prošle godine“, pojasnio je on.

Bjelica je dodao da će biti obustavljeno zapošljavanje neakademskog osoblja.

,,Poznato je da na određenim fakultetima ima višak neakademskog osoblja, dok na drugim ima manjak akademskog", kazao je Bjelica.

On je podsjetio da UCG od države dobija 11,2 miliona eura, ali da ima svoje zarade koje se dobijaju školarinama, navodeći da je od tako zarađenog novca u prethodne četiri godine devet miliona usmjereno na razvoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније