Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 08. 2014. 13:40 >> 13:39
1

ČEKAĆE DO UTORKA

Novac iz Ukrajine i za kooperante Nike

Kooperanati nikšićke Mljekare Nika, kojima se u prosjeku duguje po nekoliko hiljada EUR, čekaće do utorka da im se isplate dugovanja, u suprotnom će prekinuti isporuku mlijeka. Nezadovoljni farmeri okupili su se ispred kapije Mljekare, ali su se razišli nakon što im je vlasnik Aleksandar Božović saopštio da će ovih dana biti obezbijeđen novac i potpisan ugovor o ulasku ukrajinske firme Terra food u Niku.

Božović je farmerima kazao da je postignut dogovor o dokapitalizaciji Nike prema kojem bi ukrajinskoj firmi pripalo 66 odsto vlasništva, da je kašnjenje uslijedilo zbog dešavanja u toj zemlji i samo se očekuje dolazak vlasnika da bi se potpisao ugovor.

"Mali problem imamo zbog blokade Nike kod Crnogorske komercijalne banke, a Ukrajinci žele da se novac uplati na račun i potom isplate prioritetna dugovanja, zbog čega je i neophodan njihov dolazak", rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, novac sa računa prvo će biti iskorišćen za isplatu dugovanja kooperantima i radnicima, da ne bi bio skinut za plaćanje kreditnih obaveza čiji je rok prispijeća tek u narednom periodu.

„Vlasnici ukrajinske firme spremni su i da prispjele kredite odmah izmire, ali da za ostali iznos banka poštuje ugovorenu dinamiku plaćanja“, rekao je Božović.

Božović je spreman i za dalje razgovore sa ukrajinskim partnerom, a hoće li zadržati preostalu trećinu vlasništva zavisi da li će moći da isprati njihovu planiranu dinamiku investiranja u Mljekaru.

Predstavnik kooperanta, Milomir Pindović kazao je da mu je zastupnik ukrajinske firme potvrdio da je Božović ispunio sve uslove pregovora kako bi što prije riješio situaciju u Niki.

Pindović je u ime farmera pozvao ministra poljoprivrede, Petra Ivanovića i gradonačelnika Nikšića, Veselina Grbovića da pomognu u rješavanju nastalih problema.

"Nijesmo se okupili da protestujemo protiv Božovića i Nike, već isključivo da tražimo svoj novac i nadamo se da nećemo biti prinuđeni na okupljanja ispred resornog Ministarstva u Podgorici i kancelarije Evropske unije da bi predočili kako cvjeta poljoprivreda", rekao je Pindović.

Kooperant Mitar Đurđevac, kome se, kako je kazao, duguje 25 hiljada EUR, najavio je da će farmeri od utorka, uz prekid isporuke mlijeka, blokirati i kapije Nike, ako do tada ne naplate svoja potraživanja.

Farmerima se, kako je ranije saopšteno, ukupno duguje oko 150 hiljada EUR za isporučeno mlijeko, dok ukupne obaveze Mljekare iznose oko 2,5 miliona EUR, računajući i kredite.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније