Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 08. 2014. 20:15 >> 20:15

OCJENA FABRISA

Rast BDP-a manji od projektovanog

Viceguverner Centralne banke Nikola Fabris ocijenio je da će crnogorska ekonomija do kraja godine porasti za dva odsto, što je manje od prvobitno projektovanog nivoa rasta.

''Moje lično očekivanje je da će jesen donijeti nastavak tendencija koje smo imali do sada, a to znači da ćemo imati rast koji će biti negdje blizu 2 odsto, što je nešto niže od onoga što je bilo očekivanje na početku ove godine. U međuvremenu se desilo dosta faktora koji su negativno uticali počevši od poplava u regionu, rusko-ukrajinske krize koja se odrazila ne samo na nas nego i na naše najvažnije partnere'', naveo je Fabris.

Generalno priliv stranih direktnih investicija, iako nije bilo aktivacije velikih projekata, kako dodaje, biće na sličnom nivou kao i prošle godine.

''Znači za 6 mjeseci on je bio za oko 5 odsto, viši nego za 6 mjeseci prošle godine. Industrija sasvim sigurno da će biti u minusu. Sa druge strane najviše je neizvjesnosti oko toga šta će se desiti sa turističkim prihodima. Vjerovatno da ćemo imati sezonu sličnu prošlogodišnjoj. Što se tiče deficita tekućeg računa platnog bilanca on će takođe biti na istom nivou kao i prošle godine. Budžetski deficit će biti sasvim sigurno značajno niži nego što je bio prošle godine tako da globalno gledano imaćemo rast, ali usporeni rast'', rekao je Fabris za Atlas Tv.

.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније