Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 08. 2014. 19:35   >>  19:34

ZEMLJE BALKANA

Zajednički nastupati zbog struje

Deficit proizvodnje struje prisutan je u većini zemalja zapadnog Balkana, zbog čega postoji jasna potreba za povezivanjem ovih tržišta i zajedničkim nastupom, zaključeno je na Investicionoj konferenciji u Berlinu.

Investicionoj konferenciji, koja je održana u okviru Konferencije o zapadnom Balkanu, prisustvovali su ministri ekonomije zemalja zapadnog Balkana, a domaćin je bio vicekancelar i ministar ekonomije i energetike Njemačke Sigmar Gabriel.

Crnu Goru je predstavljao ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji je  predstavio najznačajnije projekte iz oblasti energetike i saobraćaja, koji su regionalnog i evropskog značaja.

U okviru konferencije održane su dvije diskusije, u kojima su ministri razgovarali o regionalnoj saradnji, investicijama, energetici, jačanju malih i srednjih preduzeća, kao i podsticajima za zapošljavanje.

''Učesnici konferencije izrazili su spremnost i potrebu za regionalnom saradnjom u oblastima energetike i saobraćaja, posebno u razvoju energetske i putne infrastrukture. U skladu sa tim, posebno je istaknut značaj projekta izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda (IAP) i izazovi koje taj projekat donosi'', saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Na konferenciji je bilo riječi i o projektu povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom, kao i o projektima izgradnje autoputa Bar-Boljare i Jadransko-jonskog autoputa.

S obzirom na to da su sve zemlje u regionu pogođene ekonomskom krizom, što je uticalo i na povećanje nezaposlenosti, zaključeno je da je regionalna saradnja ključna kako bi se privukle strane direktne investicije i tako doprinijelo smanjenju nezaposlenosti.

U tom kontekstu, sve zemlje su predstavile svoje mjere i rezultate u razvijanju povoljne biznis klime za privlačenje investicija, uključujući administrativne reforme, razvijanje vokacione edukacije, suzbijanje korupcije i slično.

Na konferenciji je zaključeno i da će regionalni skup Ekonomija – Osnov povezivanja regiona zapadnog Balkana, koji će se u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Istočnog odbora njemačke privrede 24. i 25. septembra održati u Crnoj Gori, biti od izuzetne važnosti, s obzirom na to da će to biti prilika da predstavnici njemačkih kompanija razgovaraju sa ministrima ekonomije iz regiona o postojećim mogućnostima za ulaganje i izazovima koji se odnose na regionalnu saradnju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније