Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 08. 2014. 09:59 >> 10:41
1

ČLANOVI ODBORA ZA EKONOMIJU

Ideja o formiranju balkanskog fonda dobra

Početkom septembra ambasadori zemalja Višegradske četvorke održaće sastanak u Podgorici, na kojem bi trebalo da se inicira formiranje Balkanskog fonda, po uzoru na Višegradski, kako bi zemljama Balkana bilo omogućeno da lakše dođu do novca.

Takva inicijativa je, kaže predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović iz SNP-a, dobra:

“Svaka inicijativa koja ide u pravcu jačanja efikasnosti, procedura i dostupnosti finansijskih sredstava Crnoj Gori treba biti pozdravljena, naročito ako se imaju u vidu iskustva Višegradske grupe u raznim drugim inicijativam. Ono što je, međutim problem je što i do sada Crna Gora nije koristila potencijale iz IPA fondove EU, tu postoji dosta prostora za napredak”. 

Damjanović navodi zbog čega bi još bilo dobro formirati Balkanski fond:

“Veoma je važno da se konstatno radi na unapređenju regionalne saradnje, ujednačavanju ekonomskih stategija, strateških ciljeva poput energetike, poljoprivrede i slično i da se na taj način pokaže da je Crna Gora kroz jačanje  regionalne saradnje spremna da iskoristi sve potencijale, koji postoje na putu ka EU”.

I Zoran Jelić iz DPS-a, takođe član Odbora za ekonomiju saglasan sa Damjanovićem da je takva ideja dobra, te da je treba podržati: 

“Ta ideja je dobra jer šaljemo poruku zemljama EU, da je Balkan zaista područje u koje treba ulagati, zatim stvoriti takav ambijent za privlačenje novih investicija, takođe bi Crna Gora i ostale države koje bi bile dio tog fonda određenim  projektima privukle investitore i tako formirali fond sa značajnim sredstvima, koji bi se mogli uložiti u projekte koji su značajni za cijeli region”. 

Za Jelića je ideja o formiranju Balkanskog fonda realna. Napominje:

“Sve članice treba da vide koji je njihov interes u svemu tome. Svako da određene inftrastrukturne projekte treba podržati, jer same članice to ne mogu realizovati iz svojih sopstvenih sredstava, najvažnije je da ta sredstva na neki način budu jeftina, kako bi ti projekti mogli što prije da se realizuju”, kazao je Jelić.

(Antena M)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније