Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 08. 2014. 20:14 >> 20:13
1

KAVARIĆ OHRABREN

Podrška Berlina regionalnim projektima

Lideri Zapadnog Balkana na samitu u Berlinu razgovarali su o nizu velikih projekata koji prevazilaze finansijske kapacitete pojedinačnih država. Pored premijera na konferenciji su učestvovali i ministri ekonomija Vlada regiona. Crnogorski ministar Vladimir Kavarić kaže da je ohrabren sadržajem investicione konferencije.

Podmorski energetski kabl kao veliki infrastrukturni projekat od velikog značaja za Crnu Goru našao se na stolu učesnika investicione konferencije u Berlinu. I to ne kao projekat kome treba finansijska podrška kaže ministar Kavarić već kao primjer privredne saradnje dvije države od kojh će koristi imati čitav region.

"Ono što se konkretno razgovaralo u vezi kabla, jeste kako da zemlje regiona ojačaju svoje prenosne kapacitete, da bi mogle u punom potencijalu da koriste prednosti jednog ovakvog projekta“, kazao je Kavarić za TVCG.

I Jadransko - jonski gasovod bio je na dnevnom redu konferencije u Berlinu. Dogovoreno je da se o projektu, za koji je već potpisan memorandum između zemalja regiona i Azerbejdžana, nastave razgovori i definiše red koraka.

"Mogu da ponovim ono što je bio stav komesara za energetiku evropskog , jeste da ovakvi projekti predstavljaju po definiciji realizaciju ciljeva energetske politike EK i EU i sa tog aspekta spremni su da podrže projekat“, naveo je Kavarić.
Jadransko jonski autoput nije bio u fokusu samo Crne Gore već svih učesnika konferencije koji se nalaze na trasi tog puta i prepoznat je, kaže ministar Kavarić, kao projekat koji pored regionalnog ima mnogo širi evropski značaj imajući u vidu početnu i krajnju destinaciju ovog autoputa.

Crnogorski predstavnici promovisali su u Berlinu i projekat rekonstrukcije pruge Beograd Bar, koji bi se kaže ministar Kavarić vrlo lako mogao naći na listi prioriteta.

"Što se tiče konkretnog stava koji smo dobili od njemačkih sagovornika u tom dijelu jeste da su oni vrlo raspoloženi da i participiraju i pomognu na razne načine zemljama regiona da prevashodno one same među sobom definišu zajedničke prioritete i u tom slučaju realizacija projekata bi mogla da bude mnogo lakše i jednostavnije“, poručio je Kavarić.

I upravo je na tom fonu predlog premijera Mila Đukanovića koji je saopštio u Berlinu, a tiče se investicionog paketa koji bi Njemačka ekonomija ili Njemačka u EK bila spremna da stavi na raspolaganje zapadnom Balkanu.

"Tako da ja ovu konferenciju doživljavam u pravcu realizacije jednog takvog investicionog paketa i ponavljam to je naišlo na dobar odziv kako, od strane svih naših sagovornika iz regiona, što je najvažnije sagovornika iz njemačke Vlade“, zaključio je Kavarić.

Konferencija u Berlinu otvorila je široka vrata za veliki broj inicijativa pa ministar Kavarić očekuje da će konferencija u Budvi 24. i 25. septembra biti prilika da se konkretnije razgovara o velikom broju projekata.

 

Tatjana Perović, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније