Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 09. 2014. 14:19   >>  14:18 1

MLJEKARA 'NIKA'

Obustavili isporuku i blokirali kapiju

Kooperanati nikšićke Mljekare Nika, kojima se u prosjeku duguje po nekoliko hiljada eura, prekinuli su danas isporuku mlijeka i blokirali kapiju firme.

Okupljanje farmera, čija ukupna potraživanja iznose oko 150 hiljada eura, uslijedilo je nakon što im i poslije ponovo produženog roka od sedam dana nije isplaćen novac za isporučeno mlijeko.

Kooperant Mitar Đurđevac, kome se, kako tvrdi, duguje 25 hiljada eura, kazao je da više nemaju strpljenja i da će kapiju Nike odblokirati tek kada im se konačno isplati novac.

„Mlijeko od jutros ne isporučujemo, ali ga nećemo prosipati, već ćemo pokušati da nađemo način i podijelimo ga u humanitarne svrhe“, rekao je Đurđevac.

Farmer Dejan Mijatović naveo je da se nijesu okupili da ruše, već da ih je muka natjerala da na taj način iskažu nezadovoljstvo.

„Došli smo na ivicu propasti, mnogi nemaju čime da obezbijede djeci ni najosnovnije za početak školske godine. Radimo, mučimo se, a nikakve koristi“, rekao je Mijatović.

Izvršni direktor Nike, Tomislav Žižić, ocijenio je da bi farmeri, iako im je isplata više puta odlagana, ipak trebalo da prekinu blokadu, jer će za dan ili dva biti riješena situacija i obezbijeđena potraživanja.

„Dobili smo zvaničan dopis da vlasnici ukrajinske firme Tera food, koji ulaze u Niku, stižu sjutra i već su proslijedili Crnogorskoj komercijalnoj banci protokol na koji način će riješiti kreditna dugovanja. Sastanak je zakazan za četvrtak i biće postignut konačan dogovor“, rekao je Žižić.

On je apelovao za još malo strpljenja, kako novi vlasnik iz Ukrajine ne bi došao pred blokiranu kapiju, ali su farmeri ostali uporni obrazlažući da je kapija blokirana samo za uvoz i odvoz mlijeka, dok svi ostali mogu slobodno ulaziti.

Vlasnik mljekare, Aleksandar Božović, je na prethodnom protestu saopštio kooperantima da je postignut dogovor o dokapitalizaciji Nike po kome bi ukrajinskoj firmi pripalo 66 odsto vlasništva i da će ovih dana biti potpisan ugovor i obezbijeđen novac.

Božović je farmerima objasnio da je kašnjenje uslijedilo zbog dešavanja u toj zemlji i da će sredstva sa računa koje će uplatiti ukrajinska firma prvo biti iskorišćena za namirivanje dugovanja kooperantima i radnicima.

Tokom okupljanja radnika došlo je i do incidenta koji je izazvao brat vlasnika, Vlatko Božović. On je i ovog puta bio nezadovoljan prisustvom novinara na prostoru van kapija Mljekare Nika, da ne bi snimili njegovu raspravu sa farmerima.

Božović je prvo verbalno, uz ponovljene prijetnje da će slomiti kameru, ovog puta nasrnuo na ekipu Radio Televizije Nikšić uz viku zahtijevajući da mu pokažu snimljeni materijal.

Fizički obračun spriječili su policijski inspektori, koji su pred kapijom Nike bili zbog najavljene blokade. Na njihov poziv je stigla Interventna jedinici i odvezla Božovića.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније