Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

12. 09. 2014. 11:55   >>  11:54

KAVARIĆ OCIJENIO

KAP više nije državni problem

Kombinat aluminijuma (KAP) u potpunosti plaća punu tržišnu cijenu električne energije, čime je prestao da bude veliki državni problem i postao razvojna šansa, ocijenio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

 



On je rekao da KAP od 18. jula, prvi put poslije dužeg vremena, plaća punu tržišnu cijenu električne energije i sve svoje račune, u čemu država apsolutno nema nikakvu kontribuciju.

"Kada je riječ o poslovanju, svi komercijalni rizici po pitanju funkcionisanja KAP-a nalaze se tamo gdje treba da budu - u rukama privatnog sektora i inicijative", kazao je Kavarić novinarima nakon radionice o klasterima.

Kompanija Uniprom, kako je naveo, ima ambiciozne planove po pitanju investicija koji se tiču nastavka proizvodnje, prerade i svega što je neophodno da KAP bude održiv.

Govoreći o tužbama Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC), ruskog biznismena Olega Deripaske, Kavarić je rekao da bivši vlasnik KAP-a koristi svoje legitimno pravo da pokuša da zaštiti prava ili ono što misli da su njegova prava na sudu.

"Te procedure u ovom konkretnom slučaju usporavaju proces. Imamo puno povjerenje u naše sudstvo da će proces sprovesti do kraja, u skladu sa zakonom i na način koji će u potpunosti zaštititi povjerioce", dodao je Kavarić.

On je ocijenio da je dobra stvar što je ponuđač platio nešto oko 20 odsto kupoprodajne cijene za koju ne zahtijeva da se vrati u slučaju da ne realizuje svoje obaveze.

"Imamo i tu vrstu demonstracije ozbiljnosti i mi kao povjerioci smo jako zadovoljni što je zaštićena stečajna masa", kazao je Kavarić.

Uniprom, biznismena Veselina Pejovića, uplatio je u srijedu četiri miliona eura od ukupno 28 miliona, za koliko mu je prodata imovina KAP-a. Preostali dio novca, odnosno 24 miliona EUR, biće uplaćen nakon okončanja sudskih sporova, koje je CEAC pokrenuo u Nikoziji i Privrednom sudu u Podgorici.

Kavarić je, na pitanje da li ima informaciju da italijanska A2A namjerava da proda udio u Elektroprivredi (EPCG), odgovorio da takvu informaciju nema, ali da ne mogu da kontrolišu investicione namjere strateškog partnera.

"Ostajemo privrženi duhu partnerstva koji je inkorporiran ugovorom, pod uslovom da dijele viziju onoga što su strateški pravci razvoja EPCG. Mi želimo efikasniju kompaniju koja će da investira u energetske izvore u Crnoj Gori", naveo je Kavarić.

Što se tiče izgradnje drugog bloka Termoelektrane, tehnička priprema sa aspekta analize ponuda nalazi se u krajnjoj, završnoj fazi.

"Mi smo kao akcionari u EPCG spremni danas da donesemo odluku po tom pitanju. Međutim, u EPCG nijesmo sami i moramo to pravo da ostavimo i italiijanskom partneru. Očekujemo da će u bliskoj budućnosti EPCG donijeti tu odluku i selektirati jednog, drugog i trećeg ponuđača", rekao je Kavarić.

Kada je riječ o izgradnji podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, Kavarić je kazao da ne postoje prepreke sa crnogorske strane, koja obavlja obaveze po ugovoru u skladu sa predviđenom dinamikom.

"Nema razloga da tu očekujemo bilo kakva kašnjenja, a ista je situacija i sa italijanske strane. Ono što je bilo kroz medije, a tiče se situacija sa davanjem dozvole hrvatskih vlasti Terni za polaganje kabla kroz hrvatsko podmorje, to je obaveza italijanske kompanije. Mi komuniciramo sa hrvatskom stranom, gdje imamo uvjerenja da će to brzo biti riješeno", rekao je Kavarić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније