Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 09. 2014. 14:27 >> 14:27

RADNICI METALCA

Od ponedjeljka protest ispred Vlade

Radnici Montavar Metalca počeće u ponedjeljak danonoćni protest ispred zgrade Vlade zahtijevajući rješenje za izlazak iz teške situacije u kojoj se firma nalazi.

Radnicima nikšićke firme radni staž nije povezan skoro tri godine, duguje im se 14 zaostalih zarada, a tražene otpremnine po Kolektivnom ugovoru u prosjeku iznose oko 11,7 hiljada eura.

Predsjednik Sindikata Metalca, Radisav Jauković, kazao je da je prošlo četiri mjeseca otkako su prekinuli protest ispred zgrade Vlade i zamrzli štrajk, a i dalje su na početku problema.

On je podsjetio da je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, formirao radnu grupu za rješavanje stanja u Metalcu, u kojoj su predstavnici tri ministarstva, Investiciono–razvojnog fonda (IRF) i gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović.

„Sastali su se samo jednom, što je nekorektno i neozbiljno, zbog čega smo na zboru odlučili da se vratimo pred zgradu Vlade i nastavimo protest koji nećemo prekinuti makar nas i na nosilima vraćali“, naveo je Jauković.

Prema njegovim riječima, radnici su svjesni da krše zakon, ali je i njima, kako objašnjavaju, uskraćeno pravo na rad i život.

Radnici se pitaju zbog čega bi onda i oni poštovali propisane norme.

Jauković je podsjetio da su Metalac obilazili Turci, Italijani, Poljaci i Slovenci, dodajući da su to sve bile "prazne priče".

„Imamo potpuno pravo da sumnjamo da je sve bilo naručeno u svrhu nekakvog navodnog interesovanja za našu firmu. Ostao je samo nazovi vlasnik, Nikola Furundžić, koji je posljednjih nekoliko dana dolazio tražeći na kapiji nekakve papire, iako smo mu zabranili ulazak u fabriku“, rekao je Jauković.

On je podsjetio da su prošle sedmice odložili odlazak pred Vladu poštujući zahtjev predsjednika Opštine Nikšić da još malo sačekaju.

Radnici Metalca štrajkuju i protestuju od 18. decembra zahtijevajući isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i pokretanje proizvodnje.

Metalac u stečaju 2004. godine kupio je Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada eura, da bi, nakon uspješnog poslovanja, pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju tvrdeći da ne može raditi zbog duga od oko tri miliona eura.

Metalcu je, uz garancije Vlade, obezbijeđen kredit od Erste banke od 1,5 miliona eura, a novac je bio namijenjen za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje u novosnovanoj Metalni Montevar inženjering sa 104 zaposlena i isplatu dijela otpremnina za 29 otpuštenih radnika.

Metalac je, početkom prošle godine, preuzeo izvršni direktor Nikola Furundžić, ali je IRF postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih, kao garanta države, naplatila 1,5 miliona eura.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније