Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 09. 2014. 10:28 >> 16:05

IZVRŠNI ODBORI ODLUČILI

Boksitaši zamrzli proteste do utorka

Radnici Rudnika boksita zamrzli su protestna okupljanja do utorka, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Borisav Bojanović.

"Takvu odluku donio je Izvršni odbor obje sindikalne organizacije Boksita, vjerujući obećanjima ministra ekonomije Vladimira Kavarića da će se pokušati da pronađe rješenje za prevalzilaženje teške situacije", rekao je Bojanović za agenciju Mina-business.

Okupljeni radnici na rudokopu Zagrad negodovali su na takvu odluku sindikata, ali su se za sada razišli.

Zaposlenima u Boksitima danas će bti isplaćena avgustovska zarada za koju je novac obezbijedila nikšićka komania Neksan po osnovu tromjesečne saradnje.

Nastavak proizvodnje u Boksitima, zaustavljene 29. avgusta, zavisiće od odluke nadležnih ministarstava da li će ispoštovati zahtjev kompanije Neksan da joj se odloži rok za plaćanje poreza na lagerovanu rudu dok ne počne njena prodaja.

Radnici traže da se omogući kompaniji Neksan da obezbijedi sredstva za nastavak proizvodnje, dok se ne nađe novi eventualni investitor, kao i povezivanje radnog staža i adekvatne otpremnine.

Neksan je u prošla tri mjeseca obezbjeđivao sredstva za proizvodnju i isplatu zarada, ali je zbog nemogućnosti plasmana preuzete rude tražio od Vlade da mu za izvjesno vrijeme odloži uplatu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u Boksitima.

Za odlazak iz Boksita uz adekvatan socijalni program ranije se javilo 176 radnika, ali tačan broj tek treba da se utvrdi.

U Boksitima je od 312 radnika bila uposlena polovina, a posljednja plata isplaćena je sredinom avgusta u iznosu od 240 eura do 570 eura, zavisno da li su i na kojim poslovima radno angažovani.

Stečajna uprava raspisala je novi oglas o prodaji Boksita po nižoj zvaničnoj procijenjenoj cijeni od 10,75 miliona eura, jer se na prethodni, na kojem je imovina nuđena za 14 miliona eura, niko nije javio.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније