Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Dnevne novine ]

18. 09. 2014. 08:40 >> 08:41
2

110 KILOMETARA

BiH gradi autoput ka Crnoj Gori

Bosna i Hercegovina gradiće 110 kilometara Jadransko-jonskog autoputa ka Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija te države.

 

Iz resornog Ministarstva kazali su Dnevnim novinama da trenutno rade na izradi dokumentacije čiji je cilj utvrđivanje najpovoljnijeg položaja trase i završavanje sa prethodnom studijom isplativosti.

“Nakon izrade planersko-studijske dokumentacije koju realizuje Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, uslijediće izgradnja buduće trase Jadransko-jonskog autoputa od Počitelja do granice sa Crnom Gorom u dužini 110 kilometara”, rekli su iz Ministarstva.

Prvobitno je bilo planirano da Crnu Goru i Albaniju sa zapadnom Evropom Jadransko-jonski autoput poveže preko Dubrovnika, ali je na nedavnom sastanku lidera regiona odlučeno da to bude preko područja BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda ranije je upozorio da bi se Jadransko-jonski autoput mogao graditi i bez te države, ukoliko se ne postigne unutrašnja saglasnost o tom pitanju.

“Cesta će se graditi sa BiH ili bez nje, a ako mi unutar BiH ne budemo saglasni i ne vidimo da je to naša šansa, sasvim će se normalno tražiti rješenje bez nas”, rekao je Bevanda.

Međutim, iz Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH uvjeravaju da su potpuno opredijeljeni za realizaciju ovog projekta koji će građane Balkana približiti Zapadu.

“BIH se, prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, obavezala na razvoj osnovne regionalne saobraćajne mreže jugoistočne Evrope na kojoj se nalazi Jadransko-jonski autoput. Odlukama Vijeća ministara predviđena su sredstva za finansiranje planersko-studijske dokumentacije Jadransko-jonskog autoputa u iznosu od 2,2 miliona eura. Jadransko-jonski saobraćajni koridor osiguraće nam još kvalitetnije povezivanje sa Evropom”, kazali su iz Ministarstva.

Priča o izgradnji Jadransko-jonskog autoputa ozvaničena je još prije deset godina, kada je u Ljubljani potpisana zajednička ministarska izjava o saradnji sa Programom Jadransko-jonskog saobraćajnog koridora i projektom Jadransko-jonskog autoputa. Navedenu izjavu potpisali su tadašnji ministri saobraćaja BiH, Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

BiH je u aprilu 2011. godine sa Crnom Gorom potpisala protokol o usaglašenosti spojne tačke između dvije države na Jadransko-jonskom autoputu u graničnom pojasu kod naselja Aranđelovo i Nudo.

Prema prvim planovima, koje je saopštio bosanski ministar komunikacija i saobraćaja, Damir Hadžić, trasa koja će se graditi kroz BiH išla bi reonom istočne Hercegovine, od Crne Gore prema Trebinju. Čvoriste bi se nalazilo u Počitelju, dok bi se nakon Počitelja ponovo vratilo kroz dio jugozapadne Hercegovine, preko Ljubuškog i Čitluka do Bijače.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније