Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 09. 2014. 12:45 >> 12:43

EBRD O CRNOJ GORI

Infrastrukturni projekti 'drže' dobre prognoze

Crna Gora će ove godine zabilježiti privredni rast od 3 odsto, a naredne godine 2.5, koliko je prognozirano i u maju, objavila je danas Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U danas objavljenim regionalnim prognozama projekcija rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini ostala je na nivou majskih predviđanja od tri odsto, dok se za narednu godinu očekuje rast od 2,5 odsto.

U novom izveštaju EBRD je spustio ekonomske prognoze za 2014. za cijelu jugoistočnu Evropu zbog štete od poplava u regionu i problema u bugarskom bankarskom sektoru.

Međutim, za narednu godinu EBRD očekuje prosječni rast za region jugoistočne Evrope od 2,6 odsto, u odnosu na majskih 2,4 odsto.

Izgledi za privredni rast u ovoj godini u jugoistočnoj Evropi od majskih prognoza promijenili su se negativno posebno za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, jer su, kako se navodi u izvještaju ERBD, zbog velikih šteta u majskim poplavama, pri čemu su najviše pogođeni za ekonomiju vitalni sektori, poput energetike i poljoprivrede.

Evropski kreditor u BiH sada u 2014. očekuje privredni rast od samo 0,2 odsto prema u maju prognoziranih 1,8 odsto. Prema novim prognozama, Srbija će vjerovatno skliznuti u recesiju s padom privrednih aktivnosti od 0,5 odsto, umjesto rasta od jedan procenat koji joj je prognoziran u maju.

Negativne prognoze date su i Bugarskoj, najviše zbog problema u bankarskom sektoru, pa će po procjenama ekonomski rast te zemlje biti 1,9 odsto umjesto 1,5 odsto.

Izgledi za Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru bolji su nego prije nekoliko mjeseci, zbog očekivanih efekata prelivanja usljed napretka u Albaniji i poboljšanih prognoza za velike javne infrastrukturne projekte u Makedoniji i Crnoj Gori.

EBRD dodaje da je ekonomija Kipra, koji pripada regionu jugoistočne Evrope, i dalje u dubokoj recesiji, ali a ima razloga za optimizam.

Za države centralne Evrope, među kojima je i Hrvatska, EBRD je povećala procjenu ovogodišnjeg ekonomskog rasta s prethodnih 2,2 na 2,5 odsto, najviše zahvaljujući rastu poljske i mađarske ekonomije u prvoj polovini godine.

Kada je u pitanju istok Evrope, u najnovijem izvješataju ERBD se navodi da se od maja kriza u Ukrajini intenzivirala, zbog čega će taj region zabilježiti samo blagi rast ekonomije.

Rusija će, prema procjenama ERBD, zabilježiti privredni pad od 0,2 odsto, dok će ekonomija Ukrajine imati pad od 9 odsto, 2 više nego što je prognizirano u maju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније