Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 09. 2014. 13:33   >>  15:39 9

RADOVI DO KRAJA GODINE

Kinezi odobrili kredit za autoput

Kineska Eksim banka odobrila je 687,65 miliona eura vrijedan kredit za gradnju prve dionice autoputa Bar- Boljare, od Smokovca do Mateševa, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Brajović je kazao da sada kredit ide na saglasnost Vladi Kine i očekuje da sve procedure i u Kini i u Crnoj Gori oko potpisivanja međudržavnog ugovora budu završene za mjesec i po.

"Početak radova se može očekivati do kraja godine", rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Vlada Crne Gore je u julu prošle godine prihvatila ponudu kineskih kompanija CCCC i CRBS za izgradnju prve dionice autoputa Bar- Boljare od Smokovca do Mateševa, vrijednu 809 miliona eura. Predviđeno je da izgradnja ove dionice traje četiri godine.

Učešće države u gradnji prve dionice autoputa iznosi 120 miliona eura, a kreditom kod kineske Eksim banke će se finansirati preostali dio investicije. Preduslov za dolazak kineskih državnih građevinskih kompanija je da Crna Gora i Kina potpišu međudržavni sporazum u oblasti infrastrukturnih projekata, koji treba da bude verifikovan u parlamentu.

Podsjetimo, predstavnici kompanije CRBS su u utorak informisali predsjednika Vlade Mila Đukanovića da su stvoreni preduslovi za finalizaciju formalne procedure za skoro potpisivanje Ugovora o finansiranju i početak realizacije tog značajnog projekta.

Tada su istakli da očekuju da i sa crnogorske strane bude dobijeno zeleno svjetlo kroz parlamentarnu proceduru verifikacije Zakona i Ugovora o autoputu, kako bi radovi mogli da počnu.

Posebno istakli spremnost za angažovanje domaće radne snage i potencijala, kao i da tokom trajanja radova organizuju edukaciju studenata za oblast izgradnje puteva.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније