Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 09. 2014. 14:01   >>  19:57 2

ĐUKANOVIĆ – ALIJEV

Porto Novi - podsticaj za dalju saradnju

Zvaničnu posjetu Azerbejdžanu, crnogorski premijer Milo Đukanović započeo je susretom sa predsjednikom Azerbejdžan Ilhamom Alijevim. Crna Gora i Azerbejdžan su za izuzetno kratko vrijeme razvili dobre i svestrane odnose i postigli zapažene rezultate u toj saradnji, ocijenjeno je tokom susreta.

Đukanović i Alijev iskazali su zadovoljstvo partnerskim i prijateljskim odnosima dvije države, utemeljenim na dinamičnom i otvorenom političkom dijalogu i uspješnoj ekonomskoj saradnji, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Premijer Đukanović je, u tom kontekstu, zahvalio predsjedniku Alijevu za razvojnu podršku koju Azerbejdžan pruža Crnoj Gori, i koja je važan impuls njenog daljeg ekonomskog razvoja.

“Crna Gora i Azerbejdžan su za izuzetno kratko vrijeme razvili dobre i svestrane odnose i postigli zapažene rezultate u toj saradnji, ocijenjeno je tokom susreta. Potvrda dobre saradnje je i realizacija investicije azerbejdžanske kompanije Azmont na projektu Porto Novi u Kumboru, koja je najveća azerbejdžanska investicija u turizmu”, navodi se u saopštenju.

Đukanovic i Alijev saglasili su se da ta investicija otvara prostor za dalju saradnju, naročito u oblasti infrastrukture i bolje povezanosti.

Na sastanku je bilo riječi i o saradnji u oblasti bankartsva i energetike, za šta je iskazano obostrano interesovanje.

Posebno je istaknut značaj Đukanovićevog učešća na svečanosti polaganja kamena - temeljca za izgradnju Južnog gasnog koridora, koji će biti povezan sa krakom Jadransko-jonskog gasovoda i koji je ocijenjen kao istorijski i za Azerbejdzan i za Evropu.

Đukanović je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana koji je takođe ocijeno da treba proširiti saradnju na što više oblasti.

“Danas sam čuo da se broj naših turista u Crnoj Gori udvostručio, a ja mislim da ga treba učetvorostručiti. Oni uživaju u lijepom vremenu, prirodi i gostoprimstvu u Crnoj Gori. Takođe podržavamo i vašu viziju da postanete članica EU i NATO i mislim da se, kada je o tim vrijednostima riječ, krećemo u istom pravcu”, poručio je Elmar Mamađarov, ministar vanjskih poslova azerbejdžana.

Premijer Đukanović položio je vijenac na grob nacionalnog lidera Hejdara Alijev obišao centar koji nosi njegovo ime te, posjetio Aleju Stradalih.

 

Aleksandra Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније