Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

20. 09. 2014. 09:46 >> 14:58
7

ĐUKANOVIĆ IZ BAKUA

Gasifikacija nova era za CG

Početak izgradnje Južnog gasnog koridora ima značaj koji je prije dvadeset godina za svijet imao ''Ugovor stoljeća''. To je period koji nesporno svjedoči o dinamičnom prosperitetu Azerbejdžana, kazao je premijer Milo Đukanović.

 

 

On je, u pozdravnom govoru povodom početka izgradnje Južnog gasnog koridora, na koji bi trebalo da se priključi i Crna Gora, rekao da je naša zemlja „od početka u ovom projektu“.

„Od Memoranduma o razumijevanju u Tirani, preko prošlogodišnje Konferencije u Bakuu na kojoj je donešena odluka o realizaciji ove investicije, do današnjeg početka radova, koji čini izvjesnom budućnost gasovoda TANAP–TAP. Na njega bi se priključio Jadransko-jonski gasovod (IAP) kroz Albaniju, Crnu Goru, BiH i Hrvatsku. Crnoj Gori, kao i našim susjedima, i zemljama EU, otvara se potpuno nova energetska perspektiva“, rekao je Đukanović.

Ocijenio je da na zapadnom Balkanu ovi projekti daleko nadilaze energetski značaj.

„Inače, pitanje energetike prevazilazi nacionalne i državne granice. Saradnja u ovoj oblasti postaje sve važnija za ekonomsku sigurnost i ukupan razvoj država. Crna Gora je usklađena sa energetskom strategijom EU, čiji su prioriteti nesmetano snabdijevanje energijom, razvoj konukurentnog energetskog tržita, i održivi razvoj energetike. Diverzifikacija energetskih izvora jedna je od pretpostavki za dostizanje ovih ciljeva. Regionalni pristup čini izglednijim izvore finansiranja za realizaciju ovih značajnih projekata, uključujući i grantove EU“, kazao je Đukanović.

Na Berlinskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu krajem prošlog mjeseca projekat izgradnje evropske rute za Južni gasni koridor ocijenjen je, podsjeća premijer, kao jedan od najznačajnijih za razvoj regiona.

„Za Crnu Goru gasifikacijom počinje nova era razvoja. To će značiti povoljnije uslove za nove investicije, i za otvaranje novih radnih mjesta. Nadamo se da će to osnažiti i istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju“, poručio je Đukanović. 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније