Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 09. 2014. 19:55 >> 20:07
4

ZAKON U SKUPŠTINI

Lični bankrot šansa ili poraz?

Građani Crne Gore u ovom trenutku bankama duguju oko tri prosječne zarade, kada se na to dodaju računi za komunalije i ostali izdaci cifra je mnogo veća, no i tada nismo lideri u regionu. Naše komšije Hrvati duguju četiri, a Slovenci pet zarada.

Da bi riješili taj problem oni su poput Amerike i Evrope u svoj sistem uveli model ličnog bankrotstva. O tome razmišljaju i u Srbiji i Bosni.

Da li će taj model zaživjeti u Crnoj Gori odlučiće Skupština. Odluka Skupštine o tome mogla bi biti ubrzo poznata, jer će se predlog Zakona o ličnom bankrotu, koji je pripremila Liberalna partija naći pred poslanicima tokom jesenjeg zasijedanja.

Ako se zakon usvoji u red za bankrot poput privrednih giganata KAP i Željezare mogao i stati i veliki broj građana.

"Ono što mi imamo do sada to je ono što se kreće iznad 180 i 200 000 građana Crne Gore, imaju dugovanja veća ili manja", kazao je lider LP Andrija Popvić.

O finansijskoj sudbini građana koji bankrotiraju odlučivao bi stečajni upravnik. On bi građanima u bankrotu ostavio tek toliko novca da prežive, dugovi im se ne bi brisali već bi sa stečajnim uipravnikom nalazili način da ih što lakše vrate.

Zato u Ministarstvu finansija i Udruženju banaka smatraju da predlog liberala nije loš, ali da bi ga trebalo sagledati iz više uglova.

"Treba voditi računa o ekonomskim i socijalnim efektima koje bi proizvele te novine, kao i o rizicima pojave moralnog hazarda, odnosno problema zloupotreba takvog zakonskog rešenja. Važno je imati u vidu naslijeđe i mentalitet naših građana i razmotriti složenost primjene u crnogorskim uslovima, obzirom da to podrazumijeva da neko drugi upravlja i raspolaže primanjima pojedinaca koji proglase bankrot", saopštili su iz Minisatrstva finansija.

"U EU taj lični bankrot se vidi kao šansa da se izađe iz tih problema, bojim se kod nas da to ne bude sramota", Mirko Radonjić.

Upravo zbog toga građani nisu sigurni da li će se lični bankrot više smatrati šansom ili porazom. Kada se mentalitet pomiješa sa hroničnom besparicom i tradicionalnom neodgovornošću kako ćemo lako ćemo, jasno je zašto naši građani makar bili na ivici bankrota teško priznaju da nisu u mogućnosti da kao nekad pruže više nego što mogu.

 

 

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније