Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 09. 2014. 11:01 >> 10:59
1

UDRUŽENJA TRAŽE

Smanjiti penzije pod privilegovanim uslovima

Predstavnici više udruženja crnogorskih penzionera tražili su od Skupštine da se pod hitno umanje penzije onima koji su to pravo ostvarili pod privilegovanim uslovima i po zakonu kojeg je Ustavni sud ocijenio neustavnim.

''Hrvatska je takve penzije tri puta umanjivala. Ne možemo da gledamo i slušamo brojne lažne patriote koji ne plaćaju obaveze državi i gledaju da je pokradu na svakom mjestu'', navodi se u saopštenju Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Vijeća penzionera u Demokratskom frontu, udruženja vojnih penzionera, za zaštitu penzionera i invalida i invalida rada sa sjevera.

Ta udruženja su od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i poslanika tražili da se u dnevni red prvog skupštinskog zasjedanja uvrsti Predlog izmjena zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).

''Hoćemo i moramo da vjerujemo vama i poslanicima koji tvrdite da je Crna Gora, između ostalog, i socijalna država, brižnih institucija za socijalni status građana i da nacionalni kolač treba da se pravedno i pošteno dijeli'', navodi se u saopštenju.

Iz udruženja penzionera su podsjetili da se penzije u Crnoj Gori već više od dvije godine ne usklađuju, dok se deset zakidaju.

''Ako se ima u vidu da oko 70 hiljada penzionera prima penziju manju od 275 eura, oko 35 hiljada prima ispod 175, što je ispod granice siromaštva, a oko pet hiljada prima 100 eura, uz činjenicu da svaki penzioner izdržava jednog ili više članova porodice, nije teško razumjeti i shvatiti kakvim životom živi ova populacija'', kazali su iz udruženja.

Oni tvrde da najveći dio penzionera u Crnoj Gori živi teškim i siromašnim životom.

''Mislite bar malo i na penzionere koji su pod teškim uslovima decenijama izgrađivali ovu državu. Neshvatljivo, nerazumno i tužno je gledati zemlju sa 620 hiljada stanovnika da ovako teško i paćenički živi i gledati one koji su se na grbači naroda žestoko obogatili'', navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније