Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 09. 2014. 13:11 >> 13:09

U POLJSKOJ

Predstavili investicione potencijale CG

Ambasador Crne Gore u Varšavi Ramiz Bašić i ambasador Republike Poljske u Podgorici Gražina Sikorska predstavili su juče na Ekonomskom kongresu za mala i srednja preduzeća, koji je održan u Katovicama, aktuelne investicione mogućnosti i djelatnosti koje pružaju najpovoljniju investicionu klimu i izvozne šanse Crne Gore, odnosno Poljske.

 

Ambasadori su, pod pokroviteljstvom šljonskog vojvodstva i vojvode Pjotra Litve, prezentovali investicioni i razvojni potencijal Crne Gore u različitim sektorima, energetike, transporta, turizma, malih i srednjih preduzeća i ukupne investicione klime.

„Predstavljene su komparativne prednosti geografskog položaja Crne Gore i pozvani, prije svega, privrednici iz šljonskog regiona, ali i investitori iz ostalih vojvodstava Poljske, da organizuju proizvodnju u Crnoj Gori i iskoriste bescarinski ili preferencijalni status koji država ima u razmjeni sa pojedinim velikim tržištima.Ukazano na poslovne mogućnosti za spajanje dva tržišta, kao i na komercijalnu interakciju u cilju podrške integraciji naše trgovine”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Navodi se da je prezentacija investicionih potencijala imala za cilj da, pored promocije naše zemlje, pruži doprinos povezivanju privrednih kontakata ovog najrazvijenijeg poljskog regiona sa Crnom Gorom i predstavi im uslove i mogućnosti ulaganja u nju.

„Ukazano je na značajne korake koje je crnogorska Vlada učinila za stvaranje povoljnije investicione klime, koja uključuje niske troškove poslovanja, mogućnost osnivanja preduzeća u kratkom roku, biznis zone sa pristupom kvalitetnom prostoru i potrebnim komunalnim službama i centralnim servisima, kao i na činjenicu da strani investitori imaju isti tretman kao i domaći. Takođe, susret sa privrednicima je bio prilika i da se nedvosmisleno ukaže na podršku sektoru za mala i srednja preduzeća, kao ključnom sektoru ekonomija u razvoju”, kazali su i Ministarstva.

Na prezentaciji je konstatovano da su nova partnerstva potrebna kako bi se izgradila investiociona perspektiva i eksploatisali neiskorišćeni resursi, te dodatno osnažile veze i kontakti naše dvije zemlje.

„Istovremeno, ambasadori su istakli da je partnerstvo sa stranim kompanijama, u ovom slučaju poljskim, od izuzetnog značaja, uključujući razmjenu iskustava, stvaranje sinergije između tijela koja promovišu preduzetništvo, kao i u dijelu podsticanja saradnje između institucija”, navodi se u saopštenju.

Skupu su prisustvovali i privrednici kompanija iz šljonskog regiona, među kojima i one koje već investiraju u Crnoj Gori.

Šljonsko vojvodstvo je drugo po veličini po broju stanovnika u Poljskoj, sa populacijom većom od 4,5 miliona, čiji BDP učestvuje sa 13% u ukupnom BDP-u Poljske.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније