Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 09. 2014. 18:44 >> 18:43

MINISTARSTVO FINANSIJA

Razmatrano pridruživanje Europa Re sistemu

Ministar finansija Radoje Žugić razgovarao je danas sa predstavnicima Svjetske banke o mogućnosti pridruživanja Crne Gore osiguravaćujem društvu Europa Re, čiji je zadatak uspostavljanje regionalnog sistema osiguranja od prirodnih katastrofa.

Iz Ministarstva su saopštili da se Žugić sastao sa predstavnicima Svjetske banke, Raymod Bourdeauxom i Joaquin Torom, zaduženim za realizaciju Projekta Mehanizam osiguranja od prirodnih nepogoda za Jugoistočnu i Centralnu Evropu (SECE CRIF), a na sastanku su razmatrane mogućnosti pridruživanja Crne Gore Europa Re sistemu.

“U okviru pomenutog Mehanizma, već je osnovano osiguravaćuje društvo Europa Re, sa sjedištem u Švajcarskoj, čiji je zadatak uspostavljanje regionalnog sistema osiguranja od prirodnih katastrofa, koji se realizuje uz podršku Svjetske banke”, kaže se u saopštenju.

Do sada su društvu pristupile Albanija, Makedonija i Srbija.

Iz Ministarstva su pojasnili da bi učešće u Mehanizmu, odnosno u društvo Europa Re, zahtjevalo određenu participaciju države u kapitalu samog društva.

Projekat je osmišljen sa namjerom da se poljoprivrednicima, preduzetnicima, vlasnicima stambenih objekata, samimim državama, kao i svim zaintesovanim subjektima omogućipotpunija finansijska zaštita, odnosno osiguranje u slučaju prirodnih katastrofa.

“Realizacija ovog oblika osiguranja podrazumijevala bi aktivno učešće nacionalnih osiguravajućih društava, preko kojihbi se proizvodi plasirali na tržištu, uz mogućnost reosiguranja”, navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira komunikacija kako bi se ispitali svi aspekti potencijalne saradnje i definisale obaveze, koje bi u slučaju pristupanja, nastale za sve partnere.

“U tom vidu, potrebno je razmotriti pitanja koja se odnose na način učešće države u društvu, zainteresovanost domaćih osiguravajući kompanija, te ispitati zakonske propise i okvire, čime bi se stvorili preduslovi za impelmentaciju projekta u Crnoj Gori”, kazali su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније