Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 09. 2014. 11:53   >>  11:51 3

U ČETVRTAK

Vučinić poziva na protest

Poslanik Demokratskog fronta i nekadašnji sindikalni aktivista, Janko Vučinić, pozvao je građane i bivše i sadašnje radnike, na veliki radnički protest u četvrtak u 12 sati ispred zgrade Vlade, u znak podrške zaposlenima u Metalcu i Ribarstvu.

Vučinić smatra da prizor ispred zgrade Vlade, gdje na pločnicima štrajkujući glađu, dane i noći provode radnici Metalca jer su ih bjelosvjetske varalice zajedno sa ljudima iz Vlade, ostavile bez mogućnosti da rade i zarade za goli životni opstanak, ne može ostaviti nikog ravnodušnim.

»Svakoga, ko ima poštenja i drži do obraza, morala bi dotaći ta porazna slika očajnih radnika, od kojih je veliki dio u godinama pred penzijom i koji se sigurno nijesu odlučili na ovakav vid protesta iz hira nego od velike nevolje i bijede što ih je zadesila. Ali crnogorskog premijera Mila Đukanovića to ne dotiče, iako dobro zna da su oni ispred zgrade Vlade najviše njegovom zaslugom«, naveo je Vučinić u saopštenju.

Radnici Metalca peti dan štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade i traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine. Njihovo zdravstveno stanje se pogoršava zbog čega sve više njih traži ljekarsku pomoć.

Prema riječima Vučinića, Metalac je fabrika koja bi svuda u svijetu radila i proizvodila, jedino u Crnoj Gori ne može jer ima takvu vlast koja na nakaradan način vodi i uređuje državu.

»A kakva je ta vlast? Da samo kažemo da je nesposobna i neznavena, pogriješili bismo jer je teško biti toliko nesposoban i neznaven koliko su se oni pokazali, ali ako dodamo još da je koruptivna i kriminogena i to sve kada se zapakuje i poveže tajkunsko-mafijaškim vezama i oputama, onda dobijamo priblažan odgovor na to pitanje. Zato ne treba da čudi što su Metalci danas umjesto iza strugova u fabrikama, na pločniku ispred Vlade«, rekao je Vučinić.

On je pitao gdje je danas sindikalna solidarnost, jer da bi se pokazala radnička solidarnost potrebno je da je sindikati organizuju i pozovu radnike.

»Očekivao sam od nacionalnih sindikalnih centrala da će pozvati radnike na protest u znak podrške radnicima Metalca i Ribarstva, koji bukvalno umiru ispred zgrade Vlade, ali poziva nije bilo i umjesto poziva radnicima, išla su ko zna koji put pisma prema ministrima i premijeru, a oni bjehu bolećivi na pisma i na radničke muke«, kazao je Vučinić.

Radnike Metalca i Ribarstva, kako je dodao, treba pomoći i podržati na svaki način, a sada im se neophodno pridružiti u velikom radničkom protestu ispred zgrade Vlade.

»Zato ovom prilikom pozivam sve bivše i sadašnje radnike, građane koje je ovaj režim ponizio i uzeo im dostojanstvo koji su nekad imali kao ponosni radnici i domaćini da dođu na protest«, rekao je Vučinić. 

On poziva sve radnike koji su protjerani iz fabrika i čije su fabrike ugašene, od Solane, Otranta, Primorke, HTP Boke pa onda Oboda, Košute, “Radoja Dakića«, »Marka Radovića«, Duvanskog kombinata, Kombinata aluminijuma, bivših Željezarinih pogona, Rudnika boksita, Vunka, Gornjeg Ibra, Rudnika iz Berana i ostalih fabrika koje je nemoguće nabrojati.

»Izvinjavam svima onima koje sam izostavio, jer bi trebala knjiga da se svi nabroje, da dođu ispred zgrade Vlade kada budu ministri i premijer zasjedali, u četvrtak u 12 sati, na veliki radnički protest, da podsjetimo premijera i njegove ministre šta su uradili crnogorskim radnicima, do šta su ih doveli i kako danas opstaju i žive radnici u Crnoj Gori«, kazao je Vučinić.

On je pozvao radnike da dođu sa transparentima na kojima će pisati imena njihovih ugašenih fabrika i srušenih hotela da Đukanović još još jednom pročita žrtve njegovog zločina.

»Na kraju pozivam radnike Metalca da prekinu štrajk glađu, da ne ubijaju sami sebe i ne ugrožavaju zdravlje i život, barem do četvrtka i zakazanog protesta, kada ćemo vidjeti da li u Crnoj Gori postoji još imalo radničke solidarnosti i volje za borbom i životom«, zaključio je Vučinić.

 

Mina

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније