Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 09. 2014. 17:31   >>  08:44 1

SEKULIĆ OČEKUJE

Bez rominga i u nekim zemljama EU?

Predstavnici država regiona potpisaće sjutra u Budvi sporazum koji je prvi korak ka ukidanju rominga u ovom dijelu Evrope. To se odnosi na Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić kaže da Sporazum podrazumijeva da se u potpunosti primijeni odgovarajuća direktiva Evropske unije koja se odnosi na roming - da se zemlje potpisnice obavezuju da na recipročnoj osnovi cijene rominga svedu na nivo unutrašnjeg saobraćaja.

Stavljanjem potpisa na Sporazum, međutim, stvar nije riješena, nadležna ministarstva zemalja moraće da pokrenu procedure za donošenje zakonskih dopuna kako bi sporazum počeo da se primenjuje. Ranije je objavljeno da će smanjenje cijena usluga rominga biti postupno, u fazama, ali Sekulić međutim kaže:

"Ta postupnost je bila karakteristična za direktivu Evropske unije, međutim s obzirom na to da je Evropska unija već cijene dovela do nivoa unutrašnjeg saobraćaja mi se potpisnici sporazuma obavezujemo da u svemu primijenimo te cijene. Neće biti postupnosti već će se odmah primjenjivati cijene koje važe u zemljama EU", pojasnio je Sekulić, za radio Antena M.

On objašnjava da sporazum predviđa da mu mogu pristupiti druge zemlje potpisivanjem aneksa sporzuma, u istoj proceduri. Vjeruje da će mnoge zemlje to i učiniti.

"Mi ćemo dobiti pismo od Turske da oni podržavaju tekst sporazuma, ali zbog određenih procedura koje moraju da obave u svojoj zemlji vjerovatno će sporazum potpisati naknadno. Očekujem da će sporazum potpisati neke zemlje EU, Bugarska, Hrvatska, a mislim da nema razloga da se to ne proširi na zemlje u širem regionu", naveo je Sekulić.

Upitan kada će građani i zvanično moći da putuju u zemlje regiona bez brige o računu za mobilni telefon Sekulić kaže:

"To bi moglo da se primijeni početkom sljedeće godine", najavio je Sekulić.

Građani Crne Gore, sada kada su u inostranstvu, u zavisnosti od operatora čije usluge koriste, i do deset puta više plaćaju minut razgovora nego u zemlji, kao i poruke.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније