Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

30. 09. 2014. 11:07 >> 11:05

PONUDA TELEKOMA

"Smart home" do kraja godine

Novi servis pod nazivom "Smart home", koji omogućava nadzor i kontrolu uređaja u kući, komercijalno će startovati do kraja ove godine, najavljeno je iz Crnogorskog Telekoma.

 


Riječ je, kako je saopšteno iz kompanije, o inovativnom servisu i rješenjima koji će prvi put u Crnoj Gori biti dostupni za masovno tržište, i to korisnicima ADSL interneta.

Menadžer Odjeljenja za upravljanje korisničkim uređajima, Vanja Knežević, objasnila je da se smart home tehnologija i servis zasnivaju na integrisanju i umrežavanju različitih uređaja u kući, što na mnogo načina poboljšava kvalitet življenja.

“Preciznije rečeno, Smart home Telekoma povezuje veliki broj uređaja u domaćinstvu - grijanje, osvjetljenje, prozore, vrata, detektore dima, kojima korisnici mogu jednostavno upravljati i kontrolisati ih bez obzira gdje se nalaze”, rekla je Knežević u Budvi na prezentaciji Smart home-a u okviru Infofesta.

Ova inovativna tehnologija omogućava nadzor i kontrolu uređaja u kući, iz samog kućnog prostora ili sa bilo kog udaljenog mjesta na kojem je dostupan internet, bilo da je to sa smartfona, tableta ili PC uređaja.

Smart home sistem je zasnovan na kombinaciji mobilne i fiksne mreže kako bi se obezbijedila stalna konekcija vrhunskog kvaliteta.

Interakcija korisnika sa pametnom kućom je na više različitih nivoa, a sami uređaji se povezuju bežično, bez dodatnih kablova, preko baterijskog napajanja.

Ekspert za korisničke uređaje, Branko Milošević, naglasio je da smart home sistem donosi superiorno korisničko iskustvo i komfor, pa se sve one česte nedoumice i pitanja tipa – “da li sam ostavio uključen šporet, peglu ili radijator?”, rješavaju vrlo brzo.

Zahvaljujući pametnoj utičnici korisnik može na daljinu da uključi ili isključi kućne uređaje i da istovremeno mjeri potrošnju struje i optimizuje troškove.

"Sistem pametne kuće omogućava, recimo, i to da jednostavnim korekcijama na postojećim električnim instalacijama, korisnik može da pali ili gasi svijetlo ili podešava nivo osvjetljenja, bilo da se nalazi u samoj kući ili na daljinu", kazao je Milošević.

Informacije o stanju i statusu kućnih uređaja, korisnik istovremeno dobija preko e-maila, sms-a ili notifikacije na pametnom telefonu.

Sistem pametne kuće sadrži i uređaj kao što je dugme za paniku, koji daje mogućnost da korisnik jednostavno pozove pomoć prema unaprijed definisanim adresama.

Smart home sistem donosi korisnicima i sigurnost, posredstvom uređaja za nadzor i kontrolu prostora u kući. Taj sistem sačinjavaju različiti uređaji poput detektora otvaranja vrata i prozora, detektora pokreta, video nadzora i slično.

Na prezentaciji je naglašeno da se smart home sistem zasniva na najsavremenijim rješenjima u oblasti korisničkih uređaja, tehnologije bežičnog povezivanja i platforme za nadzor, kontrolu i interakciju korisnika sa prostorom u kojem živi.

Rečeno je i da Telekom nudi fleksibilno rješenje i mogućnost nadogradnje smart home sistema sa novim uređajima i funkcijama.

Projekat se nalazi u testnoj fazi, a komercijalno korišćenje će početi do kraja godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније