Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 09. 2014. 14:22   >>  14:22

SKUPŠTINSKA KOMISIJA

Bez sjednice o radničkim problemima

Članovi skupštinske Komisije za kontrolu i praćenje procesa privatizacije nijesu prihvatili predlog predsjednika tog tijela, Janka Vučinića, da pokrenu inicijativu za sazivanje sjednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o radničkim problemima i aktuelnim dešavanjima u nikšićkom Metalcu. Predlog je, pored Vučinića, podržao poslanik Demokratskog fronta Veljko Vasiljević, dok su uzdržani bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor, Zoran Jelić i Željko Aprcović.

Vučinić je saopštio da je Komisija nemoćna kada je riječ o rješavanju aktuelne situacije u Metalcu, čijih 25 radnika od srijede štrajkuje glađu, ali da bi trebalo da pokrene inicijativu za hitno sazivanje sjednice parlamenta na kojoj bi se razmatrali i problemi drugih preduzeća.

Čavor smatra da je ključ za probleme Metalca, čiji radnici od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade nezadovoljni radom nadležnih institucija u rješavanju njihovih problema, kompromis, dijalog i traženje novog investitora.

„Komisija bi trebalo da uputi predlog da se pokrene dijalog između radnika i predstavnika nadležnih institucija. Ključno je da se nađe investitor, jer smatram da to preduzeće ima perspektivu“, rekao je Čavor na sjednici Komisije.

Vasiljević je naveo da svu odgovornost za situaciju u privredi snosi aktuelna vlast.

„Ta odgovornost se ne može izbjeći“, poručio je Vasiljević.

Članovi Komisije su danas nastavili raspravo o privatizaciji ulcinjskog hotela Otrant, na kojoj je ponovljeno da je najvažnije da se što prije riješi problem 60 radnika koji su ostali bez posla i čije radne knjižice nijesu zaključene. Vučinić je saopštio da će Komisija poslati urgentan zahtjev ministarstvima rada i socijalnog staranja i održivog razvoja i turizma, čiji predstavnici se ni danas nijesu odazvali na poziv za učešće u radu tog tijela, da što prije riješe pitanje radnih knjižica.

Komisija će, kako je najavio, uskoro donijeti zaključke u vezi prodaje Otranta, koji je ranije poslovao u okviru Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera, među kojima će biti i zahtjev Vrhovnom državnom tužilaštvu da ispita sumnje u vezi sa nezakonitošću postupka njegove privatizacije.

„Privatizacija Otranta je školski primjer šta sve taj proces može da donese. Tu ima elemenata korupcije, pranja novca, organizovanog kriminala i progona i obračuna sa radnicima“, kazao je Vučinić.

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva, Šefkija Ljamović, tražio je od Komisije da naloži nadležnoj inspekciji da utvrdi zbog čega su radne knjižice radnika Otranta u upravi preduzeća i da im se one zaključe.

„Ovi radnici treba idu u penziju ili da se ponovo zaposle“, naveo je Lajmović.

Bivši stečajni upravnik Ulcinjske rivijere, Miomir Jakšić, tvrdi da ne zna šta je sa radnim knjižicama, jer to nije njegova nadležnost.

„Iz Ulcinjske rivijere sam otišao 2008. godine. Šta je bilo poslije toga ne znam, jer je stečaj ukinut i ja više nijesam imao obaveza tamo“, saopštio je Jakšić.

U Ulcinjsku rivijeru je 2004. godine uveden stečaj zbog duga od 231 hiljadu eura prema Elektroprivredi (EPCG), nakon čega je hotel za 2,5 miliona eura prodat ruskoj kompaniji Barkli SK, koja je naknadno preimenovana u Barkli Montenegro.

Vlasnik ulcinjskog hotela od novembra 2011. godine postala je švajcarska banka NLB Interfinanz za 10,6 miliona, jer joj Barkli Montenegro nije vratio kredit od 9,4 miliona eura. Hotel je nakon toga izdat u zakup ulcinjskoj firmi Argos, koja je u aprilu prošle godine postala njegov vlasnik.

Argos je hotel Otrant kupio od banke NLB Interfinanc za 10,6 miliona eura, na 20 rata. Kapara za kupovinu hotela bila je milion eura, a posljednja rata, koja na naplatu dospijeva u aprilu 2022. godine, iznosi 3,5 miliona.

Jakšić je naveo da je cilj prodaje Otranta bio njegova što bolja valorizacija, kako bi se mogla izmiriti potraživanja. On tvrdi i da je Barkli Montenegro položio garancije i za kupoprodajnu cijenu i za investicije od 4,5 miliona eura, što je bilo presudno da im da maksimalan broj poena prilikom izjašnjavanja o ponudama pristiglim na tender.

„Iznos od 2,5 miliona eura, za koliko je Otrant prodat Barkliju, legao je na račun Ulcinjske rivijere. To nije bio novac koji je donesen u koverti, tako da moja obaveza nije da utvrdim odakle je on došao“, rekao je Jakšić.

On smatra da je rješavanje radničkog pitanja ključno, dok bi sve ostalo trebalo da ispita država. Predsjednik Štrajkačkog odbora Otranta, Amir Resulbegović, smatra da je bruka to što se niko od predstavnika nadležnih ministarstava nije odazvao na poziv da učestvuje u radu Komisije, dok je Vučinić naveo da to pokazuje njihov odnos prema parlamentu.

Čavor je saopštio da bi svi koji su pozvani na sjednicu Komisije trebalo da se odazovu i učestvuju u tog tijela, čiji će ih članovi na to podsjetiti u zajedničkim zaključcima. On je podsjetio da Komisija nije istražni, ni sudski organ, ali da bi trebalo riješiti problem radnika, koji su u najgorem položaju.

„Dobro je što hotel radi, ali nije dobro što radnici ne rade. Postoje određene sumnje, a naša obaveza je da donesemo zaključke da to nadležni ispitaju“, rekao je Čavor.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније