Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 10. 2014. 17:38 >> 17:39

U PODGORICI

Otvorena Mađarska trgovačka kuća

Predstavništvo Mađarske nacionalne trgovačke kuće Monte-HU Trading, koja je danas otvoreno u Podgorici, učiniće, kako je ocijenjeno, crnogorsko tržište dostupnijim za mala i srednja preduzeća iz Mađarske.

Zamjenik generalnog direktora Mađarske nacionalne trgovačke kuće, Gabor Kun, kazao je da bi Monte-HU Trading trebalo da doprinese jačanju bilateralne saradnje u sektoru trgovine, odnosno da pomogne mađarskim malim i srednjim preduzećima da nađu partnere u Crnoj Gori.

„Vjerujemo da će uz pomoć ove kuće i naših partnera crnogorsko tržište biti dostupnije za mađarska mala i srednja preduzeća. Otvaranje predstavlja veliku biznis šansu za obje strane i velike mogućnosti za izvoz za preduzeća koja žele da se šire na stranim tržištima“, rekao je Kun na svečanosti povodom otvaranja Monte-HU Tradinga.

On je saopštio da je Vlada Mađarske prije nekoliko godina pokrenula strategiju otvaranja prema istoku, u cilju boljeg pozicioniranja njene privrede, ali i robe i usluge mađarskih preduzeća.

„Otvaramo trgovačke kuće u državama koje smatramo otvorenim i na čijim tržištima mađarska mala i srednja preduzeća mogu uspješno da se pojave kao partneri domaćih kompanija“, objasnio je Kun.

On je dodao da je Mađarska nacionalna trgovačka kuća ima ukupno 16 predstavništva na području Evrope, Azije, Afrike i Amerike i da je za njih veoma važno da budu prisutni na zapadnom Balkanu.

„Mađarska mala i srednja preduzeća pokazuju veliko interesovanje za tržište zapadnog Balkana. Crnogorski trgovinski partneri koji žele da sarađuju sa mađarskim, mogu da se obrate centrali u Budimpešti, koja ima široku bazu podataka o uslugama i proizvodima mađarskih kompanija“, saopštio je Kun.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, kazao je da je otvaranje predstavništva Mađarske nacionalne trgovačke kuće posljedica dobre ekonomske saradnje dvije države i potrebe da se pruži kvalitetnija podrška postojećim kompanijama i novim investitorima u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, građevinarstva, informacionih tehnologija, mašinske industrije i zdravstva.

„Ključni prioritet naših zemalja je obnova ekonomskog i trgovačkog rasta, tako da vjerujem da će aktivnosti trgovačke kuće unaprijediti ekonomsku saradnju i tražiti modalitete zajedničkog nastupa i prema trećim zemljama“, poručio je Lukšić.

On je podsjetio da je Mađarska među prvih deset zemalja sa aspekta investicija u Crnu Goru, pogotovo u oblasti bankarstva, telekomunikacija i hotelijerstva.

Državni sekretar mađarske Vlade za vanjsku politiku i ekonomiju, Laszlo Szabo, smatra da ima dosta prostora za saradnju dvije države u oblastima turizma, poljoprivrede i infrastrukturnog razvoja.

„Nadam se da će u budućnosti mnogo više mađarskih turista posjećivati Crnu Goru i obrnuto. Ova trgovačka kuća akumulirala je svo znanje koje smo skupili u posljednjim godinama i u njoj se može naći ponuda više od hiljadu mađarskih kompanija koje imaju proizvode i usluge za izvoz“, rekao je Szabo.

On je dodao da činjenica da su Crna Gora i Mađarska male zemlje upućuje na saradnju i otvorenost prema drugima.

„Okvir za dobru saradnju imamo, ali mislim da u budućnosti možemo da učinimo mnogo više od toga“, poručio je Szabo.

Cilj Mađarske nacionalne trgovačke kuće, čiji su osnivači država, mađarska trgovačka i industrijska komora, je uspostavljanje direktnih poslovnih kontakata preduzeća iz te zemlje sa stranim firmama, kao poboljšanje njihove izvozne djelatnosti.

Mađarska nacionalna trgovačka kuća pruža kompleksne usluge partnerima, učestvuje u realizaciji spoljnotrgovinskih poslova i podržava učešće preduzeća iz mađarske u međnarodnim razvojnim projektima i konkursima.

Ona posreduje u prodaji visokokvalitetnih mađarskih proizvoda i usluga na stranim tržištima u sektorima građevinske i industrije povezane sa zdravstvenom zaštitom, informacionih tehnologija, poljoprivrede i prehrambene, hemijske, mašinske i industrije povezane s zaštitom čovjekove okoline.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније