Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 10. 2014. 17:43   >>  21:23 10

BEZ DOGOVORA

Nastavak i štrajka i pregovora

Radnici nikšićkog Metalca nastavili su štrajk glađu ispred zgrade Vlade, jer na sastanku njihovih predstavnika sa predstavnicima Vlade nije postignut nikakav dogovor. Na drugoj strani iz Vlade poručuju da će razgovori biti intenzivirani.

Na sastanku potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića i ministra ekonomije Vladimira Kavarića sa predstavnicima radnika Montevar Metalca dogovoreno je da se pregovori intenziviraju i da bude formirana Radna grupa koja će razmotriti mogućnosti Vlade i Parlamenta u rješavanju ovog pitanja na dugoročno održiv način, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, radna grupa će biti sastavljena od resora ekonomije, finansija, rada i socijalnog staranja kao i nadležnog skupštinskog tijela.

"A sve u cilju kako bi se razmotrile institucionalne mogućnosti Vlade Crne Gore i Parlamenta u rješavanju ovog pitanja na dugoročno održiv način", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ponovljeno da je Vlada Crne Gore i do sada, iz više resora, pomagala zaposlene u ovoj kompaniji, u skladu sa svojim ovlaštenjima i važećom legislativom.

"U tom smislu je dogovoreno da se kroz međuresornu radnu grupu uz učešće predstavnika Skupštine Crne Gore definišu preostali koraci i predlože konkretna rješenja", navodi se u saopštenju.

Organizator današnjeg protesta podrške Janko Vučinić, nakon razgovora sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, naveo je da u toku sjutrašnjeg dana očekuje odgovor predstavnika Vlade na zahtjeve radnika Metalca. 

''Nije se moglo očekivati da na jednom sastanku nešto riješimo. Ali danas popodne imaćemo drugi sastanak. Dobro je što su ministri ozbiljno shvatili situaciju. Znam da ovo sto sam rekao neće zadovoljiti štrajkače, ali već sjutra možemo da očekujemo neki odgovor da bi se prekinuo štrajk. Nastavićemo sa sastancima do rješenja problema, u suprotnom opet ćemo se okupiti'', kazao je Vučinić radnicima nakon sastanka.

Predsjednik štrajkačkog odbora Mitar Čurović rekao je da radnici i dalje ostaju u štrajku glađu.

"Kad nam daju rokove kad ce riješiti situaciju, prekinućemo štrajk", rekao je Čurović.

  

12:00 - U Podgorici je počeo protest podrške radnicima nikšićkog Metalca, koji štrajkuju glađu.

Predsjednik Sindikata Metalaca Vladislav Jauković poručio je da će ovih skupova biti svakodnevno dok god se njihovi zahtjevi ne riješe. Kako javljuju reporteri Portala RTCG, organizator današnjeg protesta poslanik DF-a Janko Vučinić pozvao je okupljenje da nasilno uđu u zgradu Vlade. Radnici su, u jednom trenutku, podigli i zaštitnu ogradu ispred zgrade Vlade, ali ih je policija obuzdala. Vučinić je, nakon toga, kazao i da se okupljeni neće razići, dok ih ne primi neko iz Vlade. Iz policije su štrajkačima saopštili da će, u 14 sati, Vučinića i predstavnike radnika primiti potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Vučinić je kazao da su dali Vladi rok do 14 sati da ih prime. ''Ako ne dobijemo odgovor, krenućemo na Vladu'', poručio je Vučinić.

Jedan od štrajkača, kome je pozlilo je odbio da primi pomoć Hitne službe, koja je takođe na licu mjesta.

Prethodno je predsjednik Sindikata Metalaca Vladislav Jauković rekao da su njihovi problemi ostali na pločniku ispred Vlade Crne Gore.

"Pokušavaju da politizuju ovaj skup. Ja im poručujem da je njihovo srce puno mržnje", rekao je Jauković i zahvalio Uniji sindikata koja je danonoćno uz štrajkače, ispred zgrade Vlade.

Radnici su, u jednom trenutku, podigli zaštitnu ogradu ispred zgrade Vlade, ali ih je policija obuzdala.

Jedan od predstavnika bivsih radnika preduzeca Gorica Ljubo Vujicic rekao je da radnici trpe godinama poniženje. Željka Savković, u ime radnika zdravstva rekla je da su i radnici zdravstva na rubu egzistencije.

"Niko se ne pita zašto doktori rade za 500 eura, a medicinske sestre za 300 eura", kazala je Savković. Predstavnik radnika Radoja Dakica Milan Vukčević kazao je da svi radnici protestuju zato što traže ono sto im pripada - plate i penzije.

"Vlada je obespravila radnike...ne uvažava nijedne zaključke", kazao je Vukčević. On je rekao da budžet Vlade pune građani, ali da kad zafali, fali samo radnicima.

Radovan Tošković je, u ime bivših radnika KAP-a, rekao da podržavaju radničke zahtjeve koji sa ulica traže svoja prava. Predstavnik penzionera Vojo Vuletić pitao je okupljenje imaju li pravo da se mire "sa ovako bezdušnim odnosom" Vlade.

"Takav nehuman odnos došao je posebno do izražaja ovih dana kod radnika Metalca", rekao je Vuletić.

Na skupu su članovi porodica radnika Metalca, političari Goran Danilović, Dritan Abazović, Andrija Mandić, Branko Radulović, Branka Bošnjak. Podršku radnicima Metalca pružili su radnici iz više sadašnjih i bivših preduzeća.  

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade, a njih 25 prošle sedmice je počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema.

Oni traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona eura za koji je fond izdao garanciju.

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније