Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

03. 10. 2014. 08:18 >> 09:47
4

PROTEST RADNIKA

Pomak u pregovorima, Vlada će da pomogne

U razgovorima predstavnika Vlade i radnika Metalca, koji su završeni sinoć u ponoć, postignut je određeni pomak – saopštio je nakon sastanka predsjednik štrajkačkog odbora Metalca Mitar Čurović.

 

„Na papir nijesmo noćas stavili dogovor, jer se još precizno nijesmo dogovorili. Štrajkači će do sjutra ostati ispred Vlade, jer u jutarnjim časovima očekuju  poziv iz Vlade za nastavak sastanka i stavljanje dogovora na papir”, kazao je Pobjedi Čurović sinoć oko ponoći.

O zahtjevima radnika Metalca, koji danima štrajkuju ispred zgrade Vlade, sinoć su u ime radnika pregovarali Mitar Čurović, Dragan Koprivica, Janko Vučinić i sindikalac Srđa Keković, a ispred Vlade ministar ekonomije Vladimir Kavarić, predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Slobodan Filipović, direktor IRF Zoran Vukčević.

Predstavnici radnika Metalca i juče poslijepodne razgovarali su sa  potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem i ministrom Kavarićem, ali nije postignut konkretan dogovor.

Dogovoreno je tada da se pregovori intenziviraju uz formiranje radne grupe sastavljene od resora ekonomije, finansija, rada i socijalnog staranja kao i nadležnog skupštinskog tijela.

“Na sastanku je dogovoreno da se pregovori intenziviraju uz formiranje radne grupe kako bi se razmotrile institucionalne mogućnosti Vlade Crne Gore i parlamenta u rješavanju ovog pitanja na dugoročno održiv način “,  saopšteno je iz Ministarstva ekonomije nakon prvog sastanka sa predstavnicima radnika.

Protest u znak podrške radnicima Metalca, koji štrajkuju ispred zgrade Vlade, a kojima su se pridružili i radnici Građevinskog preduzeća „Gorica“, Primorke Bar, Rudnika boksita, Ribarstva iz Rijeke Crnojevića, Željezare i rudari iz Berana, ali i predstavnici opozicije, među kojima i poslanik DF Janko Vučinić, koji je predvodio, počeo je u 12 časova juče. Među okupljenim bili su i poslanici DF Branka Bošnjak, Goran Danilović, Andrija Mandić, Branko Radulović, Milan Knežević, zatim iz Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović i Azra Jasavić, kao i predstavnici NVO…

Sastanku u Vladi sa Lazovićem i Kavarićem prethodio je pokušaj okupljenih radnika i organizatora protesta da uđu u zgradu Vlade, nakon Vučinićevog poziva da, kako je rekao, sruše ogradu i uđu u Vladu. Policija je spriječila demonstrante i vratila ogradu.

Vučinić je nakon prvog poziva koji je uslijedio poslije 13 časova i po drugi put pozvao radnike na ulazak u zgradu Vlade, kazavši da ukoliko ne prime članove štrajkačkog odbora Metalca na razgovor, da će ići, kako je pozvao, da sruše Vladu.

Nakon toga uslijedili su razgovori kojima je, pored predstavnika štrajkačkog odbora Metalca, Janka Vučinića, prisutan bio i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Podsjetimo da radnici Metalca, koji štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade, traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Predsjednik Sindikata Metalca Radisav Jauković kazao je da su tu gladni ljudi, koji su legli da brane svoju egzistenciju.

Predstavnik radnika ,,Radoja Dakića“ Milan Vukčević kazao je da svi radnici protestuju zato što traže ono što im pripada – plate i penzije.

Skup na kojem je bilo oko stotinak građana, obezbjeđivali su pripadnici specijalnih jedinica policije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније