Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

03. 10. 2014. 09:06 >> 09:04

U PRIPREMI

Vrijeme za novi model stručnog osposobljavanja

Rezultati istraživanja Zavoda za zapošljavanje da je 13,4 odsto onih koji su nakon završenog stručnog osposobljavanja ostali u radnom odnosu kod svojih poslodavaca, izazvali su negodovanje kod sindikata. Predstavnici radnika smatraju da se program zloupotrebljava i ne daje očekivane rezultate - veće zapošljavanje.

 

 

 

 

Kako piše Pobjeda, kao najvažniji razlog zbog kojeg nijesu zaposlili visokoškolca, poslodavci navode besplatnu radnu snagu koju dobijaju sljedeće godine. U Vladi smatraju da program treba nastaviti, ali uz doradu modela. To je potvrdio premijer Milo Đukanović na nedavno održanom Miločerskom razvojnom forumu.

Treća generacija visokoškolaca stručno osposobljavanje odradiće kao i prve dvije, jer nema vremena da se nešto mijenja. Javni poziv već je objavljen.

Prema istraživanju Zavoda, kao razloge za nezapošljavanje visokoškolaca poslodavci su naveli i to da visokoškolci nijesu pokazali dovoljno želje i zainteresovanosti za posao, da na obuci nijesu bili profila koji je potreban, kao i da kandidati na stručnoj obuci nijesu imali dovoljno znanja i vještina.

Rukovodilac koordinacionog tima za praćenje realizacije programa Mubera Kurpejović, smatra da je rano govoriti o neuspješnom programu ako je nakon prve godine zaposleno više od 13 odsto osposobljenih visokoškolaca.

“Država daje subvencije poslodavcima koji zadrže korisnika poslije osposobljavanja. Sada smo u fazi oporavka, kada se očekuje realizacija nekih projekata koji će povući i veći broj mladih visokoškolaca”, poručuje Kurpejović.

Prema njenim riječima, treba odgovoriti zahtijevima i poslodavaca i korisnika. Poslodavci traže da i oni učestvuju u odabiru korisnika, dok korisnici insisitraju da se uvedu i drugi kriterijumi osim prosječne ocjene, prilikom rangiranja, odnosno uparivanja sa poslodavcima. Ukoliko bi išli u sustret i jednoj i drugoj grupi, dodaje ona, morao bi se mijenjati Zakon o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

“Za ovu godinu nijesmo stigli, ali prikupljamo podatke i ono što smo u toku prethodnog perioda konstatovali kao izazove. Na osnovu toga osmislićemo izmjene Zakona”, ističe ona.

U Zavodu za zapošljavanje ocjenjuju da je program generalno dobar. Direktorica Zavoda, Vukica Jelić, naglašava da je Vlada opredijelila da svi mladi koji steknu visoko obrazovanje dobijaju mogućnost da uđu u radni sredinu i tako podignu konkurentnost i povećaju šanse za zaposlenje.

U Upravi za kadrove, prema riječima direktorice Svetlane Vuković, zapošljavanje od 13 odsto visokoškolaca iz prve generacije stručnog osposobljavanja smatraju velikim uspjehom, pogotovo kada su u pitanju organi državne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније