Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 10. 2014. 08:10 >> 08:08

KAD NEĆE BANKE...

CBCG obara kamate

Centralna banka Crne Gore (CBCG) uvešće privremene prinudne mjere kojima će ograničiti kamatne stope zato što banke nijesu poštovale preporuku da to same urade, zvanično je u CBCG.

 

CBCG, kako pišu Vijesti, nije precizirala kada će to uraditi.

Podsjećamo, Skupština Crne Gore je ljetos odustala od usvajanja izmjena Zakona o obligacionim odnosima, kojima je SNP predlagao da se ograniče kamatne stope jer je CBCG u mišljenju navela da je preporučila bankama da to urade do kraja septembra.

Iz CBCG ocijenili su da su kamate na kredite i dalje prijetnja finansijskoj stabilnosti države, te da u tome nalaze pravni osnov za ograničenje kako bi zaštitili ustavnu obavezu da su odgovorni za finansijsku stabilnost. 

Prema posljednjim avgustovskim podacima CBCG, najveća prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa banaka za kredite privredi bila je 12,26 odsto za kupovinu robe široke potrošnje, a kod mikrofinasijskih institucija je bila 27,5 odsto (za kupovinu stana i adaptaciju). Ista kamata za građane je bila 15,88 odsto i to za namjenske kredite, a kod MFI 29,04 odsto za kupovinu zemljišta.

“Iako smo u prethodnom periodu ukazivali bankama da smanje kamate, prije svega, zbog njihovog negativnog uticaja po stabilnost finansijskog sistema, sa žaljenjem konstatujemo da to nije urađeno. Može se pretpostaviti da banke nijesu imale senzitivnosti kako bi razumjele poruku koji im šaljemo, već su iskoristile mogućnost da ne postupe po preporukama koje u formalno-pravnom smislu nemaju imperativan karakter. Time nijesu ostavile izbor, osim da reagujemo prinudnim mjerama”, istakli su iz CBCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније