Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 10. 2014. 08:10 >> 08:09
8

SABO O INTEGRACIJAMA

NATO će vas učiniti jačim

Crna Gora se, kao što je to učinila Mađarska, mora otvarati prema svijetu i privlačiti investicije sa svih meridijana. Odlično je što će se autoput graditi sa Kinezima, što se najavljuju nove investicije iz Evrope i Azije, jer Crna Gora ima mnogo toga da ponudi svijetu, rekao je državni sekretar mađarske Vlade za vanjsku politiku i ekonomiju Laslo Sabo.

On je, najavljujući u intervjuu Pobjedi nove mađarske investicije u Crnoj Gori nakon otvaranja predstavništva Mađarske nacionalne trgovinske kuće HU Trading, rekao da je Crna Gora njihova ključna destinacija za ulaganje u Balkan.

"I to smo dokazali otvaranjem ove komore. Za Mađarsku je veoma važna vaša centralna pozicija u regionu, kao i brojni ugovori o slobodnoj trgovini. To je sjajna prilika za vas. Trgovačka kuća sada ima 1.200 preduzeća u svom registru, koji su spremni za izvoz mađarskih proizvoda bilo gdje u svijetu. Znači, naša trgovinska kuća ima taj registar koji ćemo ukrstiti sa crnogorskim i nadam se unaprijediti saradnju“, rekao je Sabo, navodeći kako crnogorske vlasti pametno rade na ekonomskom ambijentu. 

Ocijenio je da eventualni poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO-u puno značiti. 

„To je za Crnu Goru najvažniji korak, koji je signal budućem investitoru, koja dijeli demokratske vrijednosti, to će vas učiniti jačim, bezbjednijim i ujedinjenijim sa Evropom. Mađarska je od januara vaša NATO kontakt tačka, iskoristite to“, rekao je Sabo.

Ocijenio je, međutim, da se mora unaprijediti saobraćajna infrastruktura. Sabo je rekao da je ključna putna veza Budimpešta-Beograd-Podgorica-Bar.

"Saobraćajne veze će dati novi inpuls razvoju. Pored auto-puta, moraju se uvesti i direktni letovi Podgorica-Butdimpešta. Naš avio-prevoznik Malev je bankrotirao prije dvije godine, ali naša vlada ne odustaje od pomoći nacionalnom avioprevozniku. Crna Gora ima mnogo da ponudi svijetu i najvažnije je da postoje dobri putevi da turisti dođu“, rekao je Sabo.

On je rekao da je autoput dobra dugorčna investicija.

"To se desilo i u Mađarskoj. Gradili smo brojne puteve, povezivali centar sa periferijom i tako obezbijedili cijeloj Mađarskoj ravnomjeran razvoj. To je od neprocjenjivog značaja. Kad imate dobru putnu infrastrukturu, više je turista, investitora, brže se trguje, sve se razvija, jer je sve bliže. I to nikada nije preskupo. Takođe, i zbog vaše centralne pozicije u regionu, auto-put je velika šansa za povezivanje Centralne i Južne Evrope. Takođe moram naglasiti da je potpuno prihvatljivo da auto-put grade Kinezi, jer je Crna Gora izabrala najbolju ponudu“, dodao je on.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније