Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 10. 2014. 13:27   >>  13:27

NOVI TENDER

Niža cijena za Boksite

Stečajni upravnik Rudnika boksita raspisao je danas novi oglas za prodaju imovine preduzeća po početnoj cijeni od 9,5 miliona eura, što je 1,24 miliona eura niže nego na prethodnom tenderu.

Zainteresovani za kupovinu, pisane ponude treba da dostave Privrednom sudu do 21. novembra do 14 sati.

Ponude će biti otvorene 24. novembra u 11 sati u Privrednom sudu.

Prethodni, drugi tender, na kojem je početna cijena iznosila 10,74 miliona eura, propao je jer nije bilo zainteresovanih.

Predmet prodaje je nepokretna i pokretna imovina Rudnika boksita koju čine građevinski objekti sa zemljištem u Opštini Nikšić sa poslovnim zgradama u privredi.

Na prodaju je i zemljište kao i proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina nikšićkog preduzeća.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez garancija kupcu i bez prava kupca na naknadni prigovor i reklamaciju.

Pravo podnošenja ponuda imaju svi pojedinci i kompanije koji po pozitivnim propisima Crne Gore imaju pravo kupovine predmetnih nepokretnosti.

Ponuda, osim informacija o ponuđaču, mora da sadrži i podatke o imovini za koju se nudi kupovina i iznos ponuđene kupoprodajne cijene.

Svi ponuđači dužni su da za kupovinu ukupne imovine dužnika uplate depozit od 900 hiljada eura.

„Smatra se da su ispunjeni uslovi za javno otvaranje ponuda ako je u oglasom ostavljenom roku prispjela jedna pisana ponuda i ako je na dan javnog otvaranja ponuda najmanje jedna osoba pristupila otvaranju“, navodi se u oglasu.

Nevažeće ponude neće se uzimati u razmatranje.
Postupak javnog otvaranja ponuda sprovodi komisija koju imenuje stečajni upravnik, koji je istovremeno predsjednik komisije, uz prisustvo predstavnika ponuđača.

Stečajni upravnik će u roku od osam dana izabrati najpovoljnijeg ponuđača i proglasiti kupca.

U slučaju da je jedan ponuđač dostavio ponudu stečajni upravnik može donijeti odluku da ga proglasi kupcem.

Za slučaj da kupac odustane od kupovine imovine, stečajni upravnik za kupca može proglasiti drugog po redu najpovoljnijeg ponuđača.

Ponude učesnika javnog nadmetanja ne obavezuju, što znači da stečajni upravnik zadržava pravo da po ovom oglasu ne proglasi kupca i da zbog toga ne snosi posljedice.

Kupac je dužan da najkasnije u roku od 30 dana od proglašenja kupca zaključi ugovor o kupoprodaji. Nakon što kupac u cjelosti isplati kupoprodajnu cijenu, na njega se prenosi pravo svojine na kupljenoj imovini.

Stečajni upravnik će bez odlaganja, najkasnije u roku od dva dana od proglašenja kupca, vratiti položeni depozit svakom ponuđaču čija ponuda ne bude prihvaćena.

Proizvodnja u Rudnicima boksita počela je u ponedjeljak na rudokopu Zagrad, a angažovano je oko 100 radnika.

Prema ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, kompanija Neksan, čiji je vlasnik Miodrag Davidović, u naredna tri mjeseca obezbjeđivaće sredstva za proizvodnju, plate i sve druge obaveze koje budu proistekle tokom rada nikšićkog Rudnika.

Mjesečno će proizvoditi do 20 hiljada tona rude, a ugovor će moći da bude raskinut ukoliko se u međuvremenu pronađe kupac za imovinu Boksita.

Privredni sud u Podgorici proglasio je 26. februara bankrot u Rudnicima boksita, jer niko u zakonskom roku, koji je istekao 19. februara, nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

U Rudnicima boksitima je prethodno, odnosno u novembru prošle godine, uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) zbog duga od 1,59 miliona eura.

Ukupno prijavljenih potraživanja ima oko 130 miliona EUR, od čega država potražuje oko 11 miliona EUR, a radnici oko 4,5 miliona eura.

Kombinat aluminijuma (KAP) najviše potražuje, oko 43 miliona eura i kompanija Shasta universal INVC registrovana na Britanskim djevičanskim ostrvima, 21,5 miliona.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније