Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 10. 2014. 18:10 >> 19:07
1

PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA

Kroz programirani stečaj traže investitora

Nakon četvrtog neuspjelog tendera Vlada je odlučila da kroz programirani stečaj nađe investitora za Jadransko brodogradilište iz Bijele. Kompanija će u prelaznom periodu zadržati osnovnu djelatnost sa smanjenim brojem zaposlenih i istovremeno investirati u djelatnost remonta jahti i megajahti, za što je iskazano interesovanje, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za privatizaciju.

Na danas održanoj sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade i predsjednik Savjeta Milo Đukanović, usvojen je polugodišnji izvještaj o realizaciji Plana privatizacije za 2014. 

Na sjednici su razmatrani sprovedenii tenderi za prodaju akcijskog kapitala Instituta "dr Simo Milošević" i Jadranskog brodogradilišta iz Bijele.

"Imajući u vidu da je tender za prodaju kapitala Jadranskog brodogradilišta proglašen neuspjelim, na sjednici je zaključeno da nakon četvrtog neuspjelog tendera i odsustva interesovanja za taj model privatizacije, nema svrhe obnavljati tender za prodaju akcija, već kroz programirani stečaj naći investitora koji će u prelaznom periodu zadržati osnovnu djelatnost Brodogradilišta sa smanjenim brojem zaposlenih i istovremeno investirati u djelatnost remonta jahti i megajahti, za što je iskazano interesovanje", saopšteno je iz Vlade nakon sjednice Savjeta za privatizaciju.

Kada je u pitanju Institut „dr Simo Milošević“, za koji je u predviđenom roku dostavljena jedina ponuda od International Wellness Group Limited iz Londona, pregovori oko zaključivanja Ugovora su u toku.

"Mamula" nije sporna

Aktivnosti na valorizaciji ostrva Lastavice sa tvrđavom "Mamula", prema ocjeni Savjeta, takođe su saglasni sa postavljenim ciljevima.

Zbog toga Savjet ocijenio da sa kompanijom Orascom development holding, koja je iskazala interesovanje za valorizaciju ostrva, treba nastaviti pregovore na zaključenju Ugovora.

"Za razliku od tog projekta, tenderi za valorizaciju lokaliteta između Njivica i ušća Sutorine i lokaliteta "Bigovo"-Trašte, proglašeni su neuspjelim, jer ponude nijesu odgovarale uslovima tendera i instrukcijama ponuđačima. Prigovor konzorcijuma LLC "Lime Production" i Billpoint Finance Grup" na odluku o proglašavnju tendera za lokalitet između Njivica i ušća Sutorine neuspjelim, Savjet je odbacio kao neosnovan i prihvatio odluku Tenderske komisije", saopšteno je iz Vlade.

Savjet je usvojio Informaciju o raskidu Ugovora o zakupu zemljišta za izgradnju golf kompleksa u Tivtu i zadužio Sekretarijat za razvojne projekte da u saradnji sa Tenderskom komisijom, preduzećem “Montepranzo-Bokaprodukt” i pravnim savjetnicima Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, u što skorijem roku analizira i dostavi Savjetu predlog buduće valorizacije zemljišta koje je bilo predmet Ugovora o izgradnji golf kompleksa.

Savjet je prihvatio predlog Ministarstva zdravlja o raskidu Sporazuma sa austrijskom kompanijom IASON o finansiranju, izgradnji i koriščenju PET/CT centra po B.O.T sistemu u okviru Kliničkog centra Crne Gore, ocijenivši da su se isključivom krivicom investitora i odlaganjem izvršavanja ugovornih obaveza stekli uslovi za raskid navedenog Sporazuma.

"Prihvaćeno je i mišljenje Ministarstva turizma da se Budvanskoj rivijeri odobri saglasnost za izmjenu Ugovora o zajedničkom ulaganju sa Franeta gradnjom, uz preporuku da posebnim članom u Ugovora o zajedničkom ulaganju definiše iznos sredstava koji ta kompanija može nadoknaditi kompaniji ”Franeta gradnja” u slučaju eventualne deeksproprijacije, uz primjenu važećih metodologija i standarda", navodi se u saopštenju.

Savjet se upoznao sa tenderskom dokumentacijom za davanje u dugoročni zakup lokaliteta Donja Arza Herceg Novi i zadužio Komisiju da u što kraćem roku raspiše tender i razmotrio druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније