Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 10. 2014. 14:22   >>  14:20

PREPORUKA OMBUDSMANA

Dobro se raspitajte prije zaduženja

Bankarskom ombudsmanu prošle dvije godine nije se javio nijedan “prevareni žirant”, kazao je čelnik te institucije, Halil Kalač. On je preporučio građanima da se prije zaduženja dobro upoznaju s propisima i zakonima.

 

Od banaka koje posluju u Crnoj Gori, a koje su u vlasništvu evropskih, očekuje da crnogorski klijenti imaju isti tretman kao oni u Berlinu, Parizu i Briselu. Preporuka Kalača je  i snižavanje kamata, oprez prilikom zaključivanja posla sa bankom, ali i usvajanje zakona o ličnom bankrotstvu.

Za deset mjeseci ove godine bankarskom ombudsmanu obratilo se 270 građana. Uglavnom su se žalili na visoke kamate, aktiviranje hipoteke, kartičarske usluge. Ipak, karakteristika ovog perioda je što je manje prevarenih žiranata.

“Sa zadovoljstvom mogu da kažem da minule dvije, možda i tri godine nijesam imao slučaj da je došao klijent da prijavi slučaj zloupotrebe, falsifikat ili krivično dijelo”, rekao je Kalač Radiju Crne Gore.

Klijenti u Crnoj Gori plaćaju najviše kamate u regionu i šire. Na godišnjem nivo iznose od 11 do 20 odsto. I pored odluke Centralne banke o limitiranju kamatnih stopa banke su ih uvećale tokom jula, avgusta i septembra. Mora se imati u vidu i činjenica da ovde posluju banke kojih ima u okruženju, a tamo su kamate mnogo niže.

“Svi u Crnoj Gori očekujemo da banke ovde primenjuju dobru praksu kakva je u Evropi. Ja, nisam zadovoljan primenom te dobre prakse ovde. U svojim preporukama i obraćanjima bankama rekao da je moj cilj da klijent u Podgorici ima isti tretman kao onaj u Parizu, Briselu ili Berlinu iz Sosijete Ženeral banke, NLB ili bilo koje druge. Zašto da postoji razlika među klijentima”, navodi Kalač.

I dok se čeka da Skupština usvoji Zakon o dobrovoljnom restrukturiranju kako bi se banke „očistile“ od loših kredita, klijentima olakšala otplata dugova, važno je, kaže bankarski ombudsman i usvajanje Zakona o ličnom bankrotstvu. To je i obaveza koja predstoji na evropskom putu.

“U situaciji kada porodica, odnosno pojedinac uđe u problem prezaduženosti i ne može da vraća obaveze treba uvesti  procedure nadgledavanja tog njegovog stanja kroz tutora, lica koje će pratiti tu njegovu finansijsku situaciju i da ga dovede do tog nivoa da može obaveze vraćati, a da se očuva egzistencija”, prokomentarisao je Kalač.

Preporučio je klijentima da se dobro upoznaju sa propisima i zakonima prije nego što uđu u posao sa bankom, a da eventualne sporove riješavaju van suda, jer su procedure u sudovima duge i skupe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније