Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

31. 10. 2014. 13:50   >>  13:48

POTPISAN SPORAZUM

Počela "Nedjelja štednje"

Guverner Centralne banke (CBCG), Milojica Dakić i predstavnici svih komercijalnih banaka u Crnoj Gori potpisali su danas Sporazum o realizaciji kampanje Nedjelja štednje.

CBCG od 2004. godine sa poslovnim bankama u Crnoj Gori obilježava Nedjelju štednje.

"Cilj manifastacije je da se djeci rođenoj u nedjelji štednje, od 31. oktobra do 6. novembra, obezbijedi štedna knjižica sa ulogom od 400 eura, oročenih na godinu“, kazao je Dakić.

Djeci rođenoj u Nedjelji štednje, čiji roditelji otvore štednu knjižicu kod jedne od crnogorskih poslovnih banaka, CBCG poklanja po 200 eura. Poslovna banka za koju se roditelji odluče uz štednu knjižicu poklanja još 200 eura.

Deponovani iznos, nakon godinu, roditelji mogu podići ili opet položiti na štednju. Zahtjev se može podnijeti do 31. marta, uz ličnu kartu roditelja i izvod iz matične knjige rođenih za novorođenče.

CBCG akcija Nedjelja štednje 11. put uzastopno organizuje u saradnji sa svim komercijalnim bankama - Atlas, Crnogorskom komercijalnom, NLB Montenegro, Prvom, Hipotekarnom, Hypo Alpe Adria, Erste, Invest, Societe Generale, Komercijalnom bankom Budva, Universal Capital i Lovćen bankom. Akcija se organizuje pod sloganom Prvi korak u sigurnu budućnost.

Dakić je saopštio da je za deset godina, koliko se u Crnoj Gori obilježava ta manifestacija, prikupljeno oko 450 hiljada eura.

„Samo u prošloj godini CBCG je za 146 novorođenčadi prikupila 29,6 hiljada eura. Značaj štednje je nesporno veliki, jer ako nje nema, nema ni investiranja, ni rasta i razvoja“, kazao je Dakić.

On smatra da bi tu manifestaciju trebalo sačuvati i vremenom podići na viši nivo.

„U tom pravcu sarađujemo sa evropskim centralnim bankama i međunarodnim finansijskim institucijama i uključeni smo u određene aktivnosti koje podrazumijevaju edukaciju omladine i djece“, saopštio je Dakić.

On je dodao da su u Crnoj Gori, u tom smislu, već preduzete neke radnje koje bi mogle da budu uspješne kao u drugim zemljama.

Svjetski dan štednje obilježava se 31. oktobra, u znak sjećanja na isti datum 1924. godine kada su se u Milanu sastali predstavnici svjetskih štednih institucija, u nadi da će pronaći izlaz iz krize koja je nastala kao posljedica Prvog svjetskog rata.

Na tom skupu je istaknuta važnost štednje za razvoj čovječanstva i važnost borbe protiv svakog oblika rasipništva.

Ocijenjeno je da je ukupna štednja dokaz zrelosti jedne ekonomije i njenih stanovnika i istaknuta važnost finansijske edukacije u školama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније