Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 10. 2014. 15:38   >>  20:56 6

POTPISAN UGOVOR

Brajović: Radovi do kraja godine

Potpisan je ugovor o finansiranju i projektovanju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare (Smokovac- Mateševo), između Vlade Crne Gore i Kineske "Exim" banke. Ugovor u kineskoj ambasadi u Podgorici potpisao je, u ime Crne Gore, ministar finansija Radoje Žugić.

Ministar saobraćaja  Ivan Brajović, nakon potpisivanja ugovora, saopštio je da slijedi upoznavanje Parlamenta sa sadržajem ugovora i usvajanje zakona o autoputu, poslije čega radovi mogu da počnu.

"Pripremni radovi mogli bi da počnu do kraja godine, ako mi brzo završimo parlamentarne procedure. U svakom slučaju završavanjem parlamentarne procedure i obavještavanjem izvođača da smo sve procedure oko odobravanja završili, mi smo spremni za početak radova", kazao je Brajović i dodao da su kineski izvođači spremni za početak radova.

Brajović kaže da će u ''jeku'' izgradnje autoputa na tom poslu biti angažovano do 4.000 ljudi.

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da Vlada očekuje podršku Parlamenta i dodao da se projekat izgradnje autoputa radi maksimalono profesionalno.

"I uz najveći mogući stepen transparentnosti", kazao je Žugić. On je naveo da će se crnogorski udio u finansiranju obezbijeđivati za četiri godine iz budžeta, po osnovu naplate tekućih javnih prihoda, odnosno da neće ići iz zaduženja.

''Radili smo studiju izvodljivosti i utvrdili da je projekat potpuno ekonomski opravdan. Interna stopa rentabilnosti je veća od diskontne, što znači da su ekonomske koristi od projekta veće od njegovih troškova'', kazao je Žugić i naveo, između ostalih, vrijeme putovanja, troškove eksploatacije vozila i faktor bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, ono što nedostaje u otplati godišnjih anuiteta u uslovima nepromijenjenih okolnosti je 25 miliona eura godišnje.

Projekat, kako je objasnio, ima određene terete prema javnim finansijama.

"Nadam se da ćemo štednjom i racionalnim odnosom prema finansijama uspjeti da bez nekog posebnog tereta vraćamo kredit banci i na taj načini ostvarimo osnovne pravce naše ekonomske politike", dodao je Žugić.

On je rekao i da put ima velikih pozitivnih efekata na crnogorsku ekonomiju.

"Imaćemo dinamičnije stope ekonomskog rasta, integraciju države, odnosno povezivanje sjevera sa kontinenalnim i južnim dijelom, i stvaraju se uslovi za nastavak gradnje autoputa”, ocijenio je Žugić.

Projektovanje i izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare koštaće 809,6 miliona eura.

Od te sume 85 odsto sredstava biće obezbijeđeno iz kredita "Exim" banke. Ranije je saopšteno da je kredit ugovoren sa rokom otplate od 20 godina uključujući šestogodišnji period odlaganja početka otplate odnosno grejs period. Godišnja kamatna stopa dogovorena je u visini od 2 odsto. Preostalih 15 odsto sredstava obezbijediće Vlada.

Autoput Bar-Boljare je najveći i najsloženiji projekat u istoriji Crne Gore. Ukupna dužina autoputa od Bara do Boljara je 169,2 km, a prioritetna i najteža dionica Smokovac-Mateševo duga je 41 km od čega više od 17 km otpada na tunele, 3 km na mostove i gotovo pola kilometra na vijakdukte.

 

 

Zoran Leković, TVCG

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније