Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 10. 2014. 16:04 >> 19:42
1

KAKO SU TROŠILI NOVAC

Materijal o EPCG dostaviće VDT-u

Skupštinski Odbor za antikorupciju dostaviće Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) kompletan materijal koji posjeduje u vezi sa konsultantskim ugovorima Elektroprivrede (EPCG) i tražiti validnu informaciju o preduzetim aktivnostima u roku od 30 dana.

Odbor je danas, nakon kontrolnog saslušanja na temu višemilionskih ugovora za pravne i konsultantske usluge koje je plaćala EPCG, donio zaključak kojim traži od Vlade odnosno Ministarstva ekonomije da nakon pribavljanja svih informacija u najkraćem roku obavijesti Odbor o svojim konačnim stavovima.

"Odbor donosi zaključak i da se materijal EPCG uputi Upravi za javne nabavke i da u vezi sa tim dobijemo zvaničan stav te institucije", rekao je predsjednik Odbora, Predrag Bulatović.

Nakon toga će Odbor donijeti odluku da održi posebnu sjednicu povodom tih informacija. Odbor će VDT-u dostaviti materijal koji je tom skupštinskom tijelu dostavilo Ministarstvo ekonomije, EPCG i Uprava za javne nabavke.

Kontrolnom saslušanju, koje je inicirao poslanik Mladen Bojanić, prisustvovao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić, direktor Uprave za javne nabavke Mersada Mujević i portparol Ministarstva finansija Marija Radenović.

Kavarić je Odboru dostavio dopis predsjednika Odbora direktora EPCG, Srđana Kovačevića, u kojem se navodi da je napravljen značajan trošak za kompaniju narušavanjem procedure statuta, ugovora i zakona o privrednim društvima i javnim nabavkama.

"U materijalu je jasno rečeno da su napravljeni proceduralni propusti koji su nanijeli značajni trošak EPCG", rekao je Bulatović.

Kavarić je kazao da Vlada još nema stav po tom pitanju, dok izvještaj tima za internu reviziju EPCG, koji je u završnoj fazi, ne bude gotov kao i dok se ne dobije stav predstavnika A2A.

U dopisu koji je Kovačević dostavio Kavariću, a on Odboru za aktikorupciju, navode se osnovni podaci o konsultantskim uslugama koje su EPCG pružile kompanije A2A, A2A Reti Elettricha i BAIN-Milano.

„Od početka 2010. godine u EPCG su povremeno, na pojedinim poslovima bili prisutni i stručnjaci A2A i drugih konsultanata, posebno BAIN-Milano, za koje smo informisani da pružaju određenu pomoć u sprovođenju menadžerske funkcije sve do oktobra prošle godine i saznanja da po tom osnovu EPCG ima značajne troškove, a što je kasnije potvrđeno i finansijskim iskazima za prošlu godinu“, navodi se u dopisu Kovačevića.

Kovačević je naveo da je odmah nakon što je saznao za te aktivnosti i njihovo plaćanje, zatražio od izvršnog direktora EPCG da se izjasni o strukturi i efektima obavljenih usluga, postupku zaključenja ugovora, ispostavljenim fakturama i njhovom plaćanju.

„Prema do sada sagledanom stanju konsultantskih usluga od A2A i A2A Reti Elettricha i kompanije BAIN-Milano je menadžment sproveo bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka Odbora direktora“, naveo je Kovačević u dopisu.

A2A je, kako je naveo, po tom osnovu fakturisala 7,75 miliona EUR i naplatila 4,34 miliona EUR uz dodatno rezervisanje od 2,3 miliona EUR. A2A Reti Elettricha je fakturisala i naplatila 1,17 miliona EUR, a Bain-Milano je fakturisao i naplatio 2,08 miliona EUR.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније