Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 10. 2014. 18:15   >>  21:51 4

VLADA ODLUČILA

Zbog Hrvata, izmjene u istraživanju nafte

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Odluku o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, a kako se navodi u saopštenju, cilj je da Crna Gora zaštiti svoje interese u morskom području. Izmjenama odluke je izuzet dio teritorije kod Prevlake, gdje se neće vršiti istraživanja nafte i gasa.

"Razlog za donošenje Odluke je da se na ovaj način preciznije prilagodimo i uskladimo sa međunarodno važećim dokumentom Protokolom o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002.", saopšteno je iz Vlade.

Ovom odlukom, kako pojašnjavaju u Vladi, iz blokova koji su obilježeni za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika izuzet je dio površine u teritorijalnom moru, koji je obuhvaćen Protokolom, a koji se nalazi u području privremene jurisdikcije.

"Imajući u vidu da je hrvatska strana početkom aprila ove godine u svojoj zvaničnoj mapi prikazala blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje smatramo spornim (površine oko 1800 km2) i koje je označila kao svoj epikontinentalni pojas, te da dvije države nisu razgovarale o njegovom razgraničenju, kao i da sporni hrvatski tender još uvijek nije povučen iako smo mi to zahtijevali, donošenjem ovakve Odluke Crna Gora štiti svoje interese u morskom području.

U okviru redovnog informisanja o dinamici procesa evropske integracije, Vlada Crne Gore,  usvojila je Treći kvartalni Izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2014-2018.

"U Izvještaju je prikazan presjek stanja u realizaciji obaveza koje su predviđene Programom, po poglavljima i po resorima, ukupno za prva tri kvartala 2014. godine i posebno za treći kvartal", saopšteno je iz Vlade.

Pored ostalog, Vlada je donijela i Uredbu o sadržini plana mjera za obezbjeđenje integriteta javnih elektronskih komunikacionih mreža i korišćenje elektronskih komunikacionih usluga u vanrednim situacijama i Odluku o korišćenju prava prvenstva komunikacija za vrijeme trajanja vanrednih situacija.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније