Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis ]

31. 10. 2014. 08:19 >> 08:18

MONTENEGRO AIRLINES

Novi plan otplate kredita

Vlada je dala saglasnost na inovirani plan otplate kredita nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines (MA) brazilskoj banci BNDES, čime će biti ostvarena ušteda od 1,1 milion američkih dolara, a period otplate smanjen za godinu.

Vlada je u četvrtak usvojila Informaciju o promjeni plana otplate kredita MA prema brazilskoj banci BNDES, kojom je predviđeno da izvršna vlast, u skladu sa njenim zaključkom iz jula, preuzme dug nacionalnog avioprevoznika od 3,7 miliona eura, piše Pobjeda.

Ministarstvo finansija je u ovoj godini na račun brazilske banke BNDES-a uplatilo oko 1,8 miliona dolara, što na dan uplate, sa pripadajućim troškovima provizije i konverzije, iznosi 1,3 miliona eira.

Promjenom plana otplate kredita, u slučaju ranijeg plaćanja anuiteta, avion Embraer 195 bio bi u vlasništvu MA 2021. godine, umjesto 2022. godine, dok bi BNDES obaveze aviokompanije umanjio sa 28,5 miliona dolara na 27,4 miliona dolara.

Prema ugovoru o preuzimanju i konverziji duga u akcijski kapital 18. avgusta je na račun MA uplaćeno 318 hiljada eura na ime povraćaja sredstava kojima je plaćen prvi dio januarske rate za kupovinu aviona Embraer 195.

U dokumentu se navodi da se radi o avionu koji je u „finansijskom lizingu, što znači da postoji opcija da nakon otplate kredita postane vlasništvo MA.

Saglasnost za novi plan otplate bio je potrebna kako bi je MA proslijedio BNDES-u, nakon čega bi u banci pristupili pripremi aneksa ugovora, po prethodno usaglašenoj internoj proceduri odobrenja.

Uplatu preostalog iznosa, predviđenog budžetom za ovu godinu, BNDES banci bi trebalo obaviti sredinom novembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније