Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 10. 2014. 19:12   >>  19:11 1

NEMA FIKTIVNIH USLUGA

EPCG: Optužbe neutemeljene

Optužbe da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) protivzakonito plaćala fiktivne konsultantske usluge u višemilionskom iznosu, neutemeljene su, saopšteno je danas iz te kompanije.

U reagovanju na informacije saopštene tokom sjednice skuštinskog Odbora za antikorupciju, o navodnom nepoštovanju zakona o Javnim nabavkama i isplatama koje se odnose na nabavku konsultantskih i pravnih usluga, iz EPCG su naveli da su od 2010. do 2012. godine koristili usluge strateškog partnera A2A, i za njih isplatili 4,3 miliona eura.

"Sa druge strane, EPCG je u sprovođenju menadžerskih funkcija koristila usluge kompanije Bein&Company, koja je jedna od vodećih svjetskih konsultantskih firmi, i nije povezana sa nijednom kompanijom u A2A grupi, i za te svrhe plaćeno im je 2,08 miliona eura", kaže se u reagovanju.

Navodi se da je, u cilju implemetacije projekta Novih brojila, EPCG je iskoristila softverske i IT usluge od A2A Reti eletrika i po tom osnovu isplatila 1,17 miliona eura.

"Takođe, još od 2010. godine, na pojedinim poslovima u EPCG, bili su prisutni i stručnjaci iz A2A koji su bili plaćeni za te usluge", precizirali su iz te kompanije.

U međuvremenu će, kako su naveli, menadžment EPCG prikupiti sve relevantne dokaze o navedenim i izvršenim uslugama i dostaviti ih nadležnim organima, čime će potvrditi da su sve usluge urađene na profesionalan način.

"Dakle, sve uplate EPCG koje se odnose na konsultantske i pravne usluge, obavljene su na osnovu ispunjenih ugovornih obaveza sa kompanijama koje je angažovala kompanija, što je potvrđeno u finansijskim iskazima za protekle godine", kaže se u saopštenju.

Iz EPCG podsjećaju da je Komisija za javne nabavke, septembra 2010. godine, izdala mišljenje toj kompaniji da se ne primjenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama prilikom nabavke usluga od svojih osnivača, odnosno u pogledu direktnog poslovanja sa A2A.

"EPCG je toj instituciji jula 2010. godine podnijela pismeni zahtjev, u kojem traži od Komisije mišljenje o primjeni tog zakona u pogledu poslovanja EPCG sa A2A i njenim ćerkama kompanijama. U mišljenju se navodi da EPCG nije u obavezi da primjenjuje pravila o javnim nabavkama u direktnim poslovima sa kompanijom A2A i njenim kćerkama kompanijama za usluge koje su pojedinačno navedene u zahtjevu", navodi se u reagovanju.

Iz EPCG su naglasili da se u ovom, kao i u svim ostalim slučajevima, kao odgovorna kompanija, uvijek obraća nadležnom organu i isključivo nakon dobijanja njihovog mišljenja postupa u skladu sa tim instrukcijama.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније