Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

01. 11. 2014. 19:54   >>  19:56

OSIM AUTOPUTA

Kinezi zainteresovani i za druge projekte u CG

Kineske kompanije koje će graditi prvu dionicu auto puta ka sjeveru spremne su da učestvuju i u izgradnji drugih projekata u našoj zemlji po principu privatno javnog partnerstva, rekla je u intervju pomoćnica ministra saobraćaja, Angelina Živković.

"Za sada smo iscrpili mogućnost da se suvereno zadužujemo ali smo razgovarali sa predstavnicima Eksim banke i oni su izrazili interesovanje da udju u neke komercijalne poslove na izgradnji infrastrukturnih projekata na bazi privatno javnog partnerstva", rekla je za Atlas TV Živković.

Odgovarajući na kritike opzicije da je prvo trebalo konsultovati parlament pa tek onda zaključivati sporazum, ona je rekla da su ovo najbolji uslovi koje smo mogli dobiti za izgradnju autoputa.

Nakon razgovora sa nekoliko potencijalnih partnera odlučili su se za kineske kompanije, jer je kineska Exim banka ponudila najbolji arazmžman. Precizrala je da je ugovorom predvidjen kredit sa rokom otplate od 20 godina, šest godina grejs perioda i dva odsto kamate na godišnjem nivou, a ne dva osto plus šetomjesečni euribor kako su objavili pojedini mediji.

"Nijesmo morali raspisivati tender jer postoji međudržavni sporazum izmedju Crne Gore i Kine. To nam je omogucilo da izbjegnemo raspisivanje tendera”, precizirala je ona.

Odgovarajući na kritike da se najavljuje početak gradnje a da se još nema ni glavni gradjevinski projekat, ona objašnjava da velike kompanije kada grade velike infastrukturne projekte imaju svoj način gradnje.

"Kada biste vi uradili glavni projekat i diktirali način gradnje onda bi to možda proizvelo dodatne troškove. Ovako kada to provjerite izvođaču to može da bude samo ušteda jer će oni raditi projekat i izvoditi radive na bazi svoje tehnologije. Naravno sve u skladu sa idejnjim projektom koji je uradjen po najvišim standardima Evropske unije", rekla je Živković.

Kaže da će na taj način autoput koji će jednog dana biti dio evropkog koridora zadovoljavati sve evropske standarde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније