Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

02. 11. 2014. 11:33 >> 11:31

BUDI ODGOVORAN

Kazna od 3.800 eura za cetinjsku prodavnicu

U okviru kampanje Budi odgovoran u prethodnih sedam dana evidentirano je 50 prijava i izrečene četiri novčane kazne od čega najviša, od 3,8 hiljada eura, cetinjskoj prodavnici F Tim zbog neevidentiranja prometa.

 

U prijavi postavljenoj na sajtu www.budiodgovoran.me, navedeno je da prodavnica F Tim prodaje albanske cigarete i alkohol, a takođe se može naći priličan broj artikala koji se prodaju na crno.

Ukazano je i na drskost prodavaca i neizdavanje računa, kao i na sumnju da radnici nijesu osigurani.

Za prodavnicu F Tim je ove sedmice dostavljena još jedna prijava zbog prodaje cigareta i alkoholnih pića bez akciznih markica i neizdavanja fiskalnih računa.

Najviše prijava se ove sedmice odnosilo na Podgoricu, 18, gdje su izrečene dvije novčane kazne.

Na prijavu da je ulici 1. maj na Koniku godinama postavljen betonski, privatni ležeći policajac, nije odgovoreno, kao ni na prijavu „spreman za generalku“, koja se odnosila na jedno taksi vozilo.

Kod objekta Level, nakon obavljenog inspekcijskog pregleda po prijavi da radnici nijesu osigurani, nijesu utvrđene nepravilnosti.

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni kod Professional Private Security-a gdje je podnosilac prijave zahtijevao kontrolu angažovanja radnika u preduzeću Plantaže, provjeru dozvole za rad firme i zaposlenih, kao i osiguranje zaposlenih.

Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora u Soko Gym-u u Gintašu, po prijavi zbog neizdavanja fiskalnih računa, nijesu utvrđene nepravilnosti, kao ni kod mini marketa u Golubovcima.

Zbog naplaćivanja kesa prijavljen je megamarket Voli - Stari aerodrom, a prijava je u proceduri, kao i ona da diskoteka Gatsby ne izdaje račune nego naloge.

Na Budvu se odnosilo pet prijava, uglavnom zbog nepravilnog parkiranja i nelegalne naplate parkinga, a nepravilnosti u tim slučajevima nijesu utvrđene.

I iz Bara je stiglo pet prijava, a jedna se odnosila na nelegalnu gradnju kuću.

Kod subjekta nadzora Lj.T, Odsjek za inspekciju zaštite prostora sproveo je upravni postupak. Subjekat nadzora je po nalogu inspektora porušio dograđeni dio objekta i na osnovu utvrđenog obustavljeno je vođenje postupka.

Odsjek za inspekciju zaštite prostora započeo je upravni postupak, kod subjekta nadzora D.M. i donio rješenje o bespravno dograđenom dijelu objekta i podnio krivičnu prijavu.

Na Nikšić su se odnosile dvije prijave - neisplaćen godišnji odmor u preduzeću Securitas i neizdavanje računa i neisticanje cijena u galeriji Dado.

Kod Securitasa je inspektor utvrdio da je rješenje o naknadi za neiskorišćeni odmor u iznosu od 432 eura potpisano i da je naknada isplaćena, a u galeriji Dado nijesu utvrđene nepravilnosti.

Na jednu prijavu iz Andrijevice zbog parkiranje na trotoaru nije odgovoreno.

Kazna od 200 eura izrečena je preduzeću System S iz Pljevalja jer je inspektor zatekao jednog neosiguranog radnika koji obezbjeđuje Hypo Alpe Adria banku.

Na Pljevlja se odnose još tri prijave, od čega je u proceduri ona da hipermarket Voli naplaćuje plastične kese sa svojim logotipom, na dijelu sa suhomesnatim ima robe sa isteklim rokom, a šećer i brašno imaju bosansku akciznu markicu.

Na prijavu iz Rožaja da je od školskog dvorišta nastao gradski parking, nije odgovoreno.

Iz Bijelog Polja je bilo devet prijava.

U proceduri je prijava iz Tivta da kafe bar Theodor izdaje račun na paragon bloku.

U proceduri je i prijava da Kips u Radanovićima ne radi povrat, radnici rade na crno, roba nema deklaracija, jedna je cijena na artiklu, na pola artikala nema cijena, a osoblje je drsko i neljubazno.

Nije odgovoreno na prijavu iz Berana da lokal Avijacija na običnom parčetu papira dostavlja račune.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra prošle godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније