Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 11. 2014. 11:49 >> 12:05
12

KAD KRENE AUTOPUT

Faliće nam radne snage

Dugoročno gledano Crna Gora će imati problem sa nedostatkom radne snage, a realizacija kapitalnih projekata kao što je autoput, zahtjevaće mnogo više radne snage nego što trenutno imamo, saopštila je direktorica Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić.

Nezaposlenost i sve veća nejednakost u primanjima biće najveći problemi za globalne lidere u narednoj godini pokazala je studija Svjetskog ekonomskog foruma. U prilog tome ide i posljednji izvještaj Evropske komisije, bar kada su posrijedi podaci za Crnu Goru i u ovoj godini će rasti nezaposlenost- iznosiće oko 19,3 odsto.

Direktorica zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić sagasana je da je nezaposlenost veliki problem, te ključni izazov za svaku zemlju pa i za Crnu Goru. Vjeruje da će mjere koje Vlada preduzima dorinijeti da se se taj problem ublaži u kratkom roku, a na duži rok, kaže neophodne su strukturne promjene.

"Najveći izazov ne samo za Crnu Goru već i Evropu je kako napraviti nove veze između obrazovanja i privrede, očigledno je da su sa razvojem tehnologije stare veze između privrede i obrazovanja prevaziđene, tako da te veze moraju da se osavremene, mehanizmi koji će obezbijediti da obrazovanje bude kvalitetan input privredi, da ona bude konkurentnija", kazala je Jelić za radio Antenu M.

Jelić kaže da ih posebno raduju najavljene investivcije, koje će biti realizovane u narednom periodu. Uvjerena je da će izgradnja autoputa Bar-Boljare doprinijeti razvoju sjevera, samim tim i otvaranju većeg broja radnih mjesta:

"Uslov za investicije u poljoprivredu, turizam, građevinarstvo na sjeveru je svakako autoput, mi vjerujemo da će se taj novi ciklus investicija desiti upravo sa realizacijom tog projekta, to su novi inputi koji će doprinijeti da se problem nezaposlenosti riješi. Što se nas tiče mislim da moramo mnogo da poradimo na razvoju malih i srednjih preduzeća, da podstaknemo razvoj poljoprivrede, koja bi trebalo da bude input za turizam", poručila je Jelić.

On samtra da će dugoročno gledano Crna Gora imati problem sa nedostatkom radne snage

"Možda to u ovom trenutku izgleda nelogično, jer je problem nezaposlenosti veliki, ali realizacija tih kapitalnih projekata zahtjevaće mnogo više radne snage nego što ima u Crnoj Gori trenutno. Najvažnije je da radimo na povećanje konkuretnosti domaće radne snage i da budemo spremni za otvaranje ka Evropi, jer radna mjesta nećemo moći da dobijemo ni po kakvom prioritetu, već isključivo prema kvalitetu, znanju i vještinama”, zaključila je Jelić.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније