Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 11. 2014. 22:08 >> 22:06

PREPORUKE CBCG

Automatski stečaj bi "očistio" realni sektor

Centralna banka (CBCG) u cilju ublažavanja problema nelikvidnosti, ostaje pri stavu da treba uvesti princip automatskog stečaja jer, kako smatraju njeni predstavnici, tako bi se isčistio realni sektor, što bi imalo pozitivan uticaj na stabilnost finansijskog.

U CBCG smatraju da bi zakon o automatskom stečaju trebalo usvojiti sa odloženom primjenom od godinu, da bi se, sa jedne strane, dalo dovoljno vremena preduzećima da eventualno izađu iz blokade, a sa druge strane da se pripreme svi neophodni preduslovi.

“Ključni preduslov je da se u pomenutom periodu sprovedu intenzivni programi obuke stečajnih upravnika”, navedeno je u Preporukama Vladi za vođenje ekonomske politike u narednoj godini.

U dijelu Preporuka koje se odnose na institucionalni ambijent, ocijenjeno je da su efikasniji sudski postupci i implementacija zakona preduslov privlačenja stranih investitora.

“Efikasni sudski postupci, primjena zakona i propisa, ohrabriće strane investitore da ulažu svoj kapital u Crnu Goru”, poručili su iz CBCG.

I pored brojnih aktivnosti koje, kako su dodali, sprovodi Savjet za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, postoje određeni nedostaci i problemi koje je u narednom periodu potrebno otkloniti.

“U Crnoj Gori još postoje biznis barijere, kao što su komplikovane i skupe administrativne procedure, infrastrukturna pitanja, kao i finansiranje”, konstatovali su u CBCG.

Iz CBCG podsjećaju da su još prisutni prigovori investitora na nestručnost državnih službenika i neefikasnost rada administracije.

Stoga je, kako se dodaje, potrebno unaprijediti sistem usavršavanja državnih službenika, radi sticanja vještina, kompetencija, kao i obezbjeđivanja kontinuiranog usavršavanja. Takođe, potrebno je raditi na unaprijeđenju administrativnih procedura, što podrazumijeva skraćenje rokova za postupanje, pribavljanje dokumentacije po službenoj dužnosti, kao i određivanje realnih taksi u skladu sa troškovima administracije.

“Potrebno je uložiti napor ka kreiranju kvalitetnije prakse korporativnog upravljanja, sa posebnim akcentom na principe zaštite manjinskih akcionara i društvene odgovornosti (stakeholderski princip korporativnog upravljanja)”, preporučuju iz CBCG.

Brojni novi vlasnici privatizovanih kompanija, kako je konstatovano, ne poštuju sve odredbe ugovora o privatizaciji, što u nekim slučajevima proizvodi dodatne troškove kompanijama i državnom budžetu.

“Potrebno je sprovesti kontrolu i voditi sistematizovanu evidenciju realizacije ugovora i u slučaju odstupanja od ugovornih obaveza, pravovremeno reagovati”, kazali su iz CBCG.

Jedna od preporuka je da se nastavi primjena RIA (Regulatory Impact Assesment) metodologije, jer se radi o kompleksnom oruđu čiji je cilj omogućiti ex ante evaluaciju uticaja novih propisa (zakona i podzakonskih propisa).

“Takođe, sprovesti preporuke Giljotine propisa, u skladu sa Akcionim planom. Potrebno je da svaka jedinica lokalne samouprave kreira svoj program olakšica za strane investitore kako bi i na taj način unaprijedile poslovni ambijent. Paket mjera mogao bi da sadrži finansijske olakšice za nove investicije, kreiranje biznis zona, izradu opštinskih urbanističkih planova, efikasniju lokalnu administraciju i drugo”, naveli su iz CBCG.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније