Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 11. 2014. 13:40 >> 13:42

SAVJET CBCG

Nelikvidnost privrede ključni problem

Savjet Centralne banke (CBCG) usvojio je danas set od 12 odluka, kao i Pravila rada platnog sistema u cilju harmonizacije sa propisima Evropske unije u toj oblasti. Savjet je ocijenio da rastuća nelikvidnost realnog sektora i dalje predstavlja ključnu ranjivost crnogorske ekonomije sa negativnim implikacijama na stanje u bankarskom sektoru“

Predviđeno je da primjena ovih akata počne od 9. januara naredne godine, istovremeno sa početkom primjene novog Zakona o platnom prometu.

Izuzetak je, kako je saopšteno iz CBCG, Odluka o nadgledanju platnih sistema kojom se obezbjeđuje dosljedna primjena međunarodnih standarda i principa za funkcionisanje platnih sistema, posebno Principa za infrastrukturu finansijskog tržišta iz aprila 2012. godine.

Te principe su utvrdili Odbor za platni sistem i sistem poravnanja Banke za međunarodna poravnanja (CPSS) i Međunarodna organizacija komisija za hartije od vrijednosti (IOSCO), sa odloženom primjenom od 1. januara 2016. godine, radi obezbjeđivanja optimalnog perioda za pripremu.

Savjet je na današnjoj sjednici donio Odluku o prestanku važenja pojedinih podzakonskih propisa iz oblasti platnog prometa u zemlji jer su pojedina pitanja koja su uređivana podzakonskim propisima uređena odredbama novog Zakona o platnom prometu.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za septembar, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada te institucije.

Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

„Savjet je ocijenio da rastuća nelikvidnost realnog sektora i dalje predstavlja ključnu ranjivost crnogorske ekonomije sa negativnim implikacijama na stanje u bankarskom sektoru“, navedeno je u saopštenju.

Konstatovano je da stabilnost bankarskog sektora na zadovoljavajućem nivou solventnosti i likvidnosti banaka, kao i da je profitabilnost na adekvatnom nivou.

„Ohrabruje i poboljšanje parametara kvaliteta aktive odnosno smanjenje kredita koji kasne sa otplatom i nekvalitetnih kredita, i u apsolutnom i u relativnom iznosu, u odnosu na prethodni mjesec, kao i u odnosu na decembar prošle godine“, kazali su iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније