Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 11. 2014. 14:36 >> 14:33

MANS SAOPŠTIO

"Studija isplativosti mora biti objavljena"

Studija isplativosti izgradnje dijela autoputa od Smokovca do Mateševa je javan dokument i mora odmah biti objavljen kako bi se najšira javnost upoznala sa njegovim sadržajem, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a poručuju da bi se javnost tako upoznala i sa opravdanosti tako velike investicije i uzimanja najvećeg kredita u istoriji Crne Gore koji će generacije koje dolaze vraćati.

"Najava Ministarstva saobraćaja da će spornu studiju možda objaviti kada se Ugovor o gradnji koji je već potpisan verifikuje i u Skupštini, je bahata i skandalozna, ali nažalost takođe i u skladu sa praksom koju je Vlada i resorno ministarstvo već upostavilo kada je u pitanju transparentnost velikih projekata u Crnoj Gori", ocijenili su u MANS-u.

Studija isplativosti bi, kako su dodali, trebalo javnosti da predoči ključne činjenice i razloge zbog kojih Crna Gora uopšte ulazi u ovaj poduhvat, nasuprot onima koje su se do sada čule i koje su gotovo uvijek bile dio političkog vokabulara vladajuće koalicije uoči izbora.

U MANS-u smatraju da je posebno problematično to što u Ministarstvu saobraćaja planiraju da javnost "možda" upoznaju sa razlozima gradnje autoputa tek nakon što Skupština stavi tačku na sporazum koji je Vlada napravila sa Kinezima i kada finalna odluka bude donijeta.

"Ovakav slijed stvari je potpuno pogrešan ukoliko u Vladi nemaju šta da kriju kada je ovaj projekat u pitanju i otvara ogroman prostor za spekulacije i sumnje u transparentnost samog donošenja odluka o tome kako će se trošiti državni novac i ko će imati najviše koristi od najavljene gradnje autoputa", naveli su iz MANS-a.

Time se, kako su dodali, samo pospješuju i sumnje u korupciju koja je gotovo po običaju prateća pojava kada su u pitanju projekti ove razmjere, naročito u državama koje već imaju ozbiljnih problema sa sistemskom korupcijom.

Iz MANS-a podsjećaju da će Kinezi i domaća građevinska operativa tokom izgradnje autoputa uživati brojne povlastice koje će im omogućiti da snize troškove poslovanja i maksimizuju profit.

"Osim političkih floksula kako će autoput preobraziti sjever i kreirati nova radna mjesta, javnosti i dalje nijesu poznate precizne ekonomske projekcije koje bi pokazale šta konkretno građani Crne Gore dobijaju od odluke Vlade da za jednu četvrtinu autoputa od četrdesetak kilometara odvoji preko 800 miliona eura", kazali su iz MANS-a.

MANS je od početka priče o auto putu od resornog ministarstva i Vlade tražio da objavi najosnovnije informacije o tom projektu, ali do sada su, kako kažu, naišli na potpuno ćutanje u ovoj instituciji.

"MANS je do sada tražio niz informacija, počev od ponude kineske kompanije, ocjene ponude, dokumenata koje je Vlada donosila još od prošle godine u vezi ovog projekta, prepiski sa kineskom Exim bankom, zaključenih ugovora, do analize o ekonomskoj isplativosti, ali je sve proglašeno tajnom, zbog čega smo pokrenuli postupke pred nadležnim organima", saopštili su iz MANS-a.

Imajući u vidu navedeno, u toj nevladinoj organizaciji smatraju da je veoma neozbiljno i po povjerenje javnosti u cijeli projekat pogubno, sakrivati osnovne informacije o izgradnji autoputa kako to pokušava da uradi Ministarstvo saobraćaja.

"Ulazak u posao bez detaljno objašnjene isplativosti cijelog projekta je nešto što smo već vidjeli i na primjeru Ministarstva ekonomije koje je za drugi blok termoelektrane u Pljevljima prvo donijelo odluku od izgradnji, raspisalo tender, izabralo takozvanu 'short listu' kompanija, pa tek onda pristupilo izradi studije isplativosti. Ovakva praksa je nešto što otvara prostor za sumnju da se projekti ove razmjere realizuju uz ogromne benefite za investitore, a na račun javnog interesa i budžeta Crne Gore", upozorili su iz MANS-a.

MANS poziva resorno ministarstvo da bez odlaganja javnosti predoči sve važne aspekte izgradnje autoputa, a naročito one koji se odnose na finansijske benefite, ali i obaveze koje građane očekuju nakon odluke da se pristupi realizaciji ovog projekta.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније