Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 11. 2014. 17:14 >> 17:11

STARO ZA NOVO

Montekargo „osvježio“ vozni park

Stopedeset jedan stari i neupotrebljivi teretni vagon, kroz realizaciju biznis plana za ovu godinu, Kompanija Montekargo zamijenila je za 24 nova vagona. Kako su saopštili iz kompanije, prodajom starih vagona nabavili su nove - rekonstruisane Eaos vagone za kojima postoji najveća potražnja na tržištu.

Stari vagoni su opterećivali poslovne knjige, za njima više nije postojala  potreba u transportu / nekada se prevozila komadna roba, blokovi, džakovi, a sada je roba paletizovana/, istekao im je rok redovne opravke više od 10 godina, zatim zauzimali su infrastrukturu-kolosjeke i to u dužini od 2,5 km  i služili su kao smještaj za beskućnike  na staničnim područjima u Baru i Podgorici.

Projekat obnove voznog parka realizovan je bez direktnog ulaganja novca, a, kako navode iz Montekarga, postignuta je 20 odsto veća cijena nego da su vagoni prodati kao staro gvožđe. Na ovaj način je za 5 starih, neupotrebljivih vagona, dobijen jedan novi – rekonstruisani vagon. Poređenje radi, cijena rekonstruisanog vagona sada je na tržištu oko 40.000 eura, a  cijena novog vagona Eaos je 85.000 – 95.000 eura. Rekonstruisani vagon približno je koštao 23.500 eura, ili 30 odsto cijene novog.

 U januaru su iz te kompanije raspisali tender, na koji se prijavilo osam zainteresovanih firmi. Sedam je, kako kažu, iskazalo skeptičnost prema zahtjevima koje je postavio Montekargo, pa je posao dobila firma "Vagonremontni zavod – 99" iz Septembri – Bugarska, čija je ponuda bila najpovoljnija, i sa kojom MONTECARGO potpisuje Ugovor o isporuci 24 nova – rekonstruisana teretna vagon.

Konačno, vagoni su, nakon izvršenog tehničkog prijema i probne vožnje,  pušteni u saobraćaj.

Sa drugom isporukom, od 12 vagona, u vlasništvu Montekarga se sada nalazi ukupno 24 vagona, koji, kako kažu, nakon tehničko – ekonomske analize predstavljaju proizvod visoke materijalne i upotrebne vrijednosti.

Na ovaj način Montekargo, odnosno država Crna Gora kao većinski vlasnik firme, nakon više decenija „osvježava“ teretni vozni park vagonima koji su traženi, i biće upotrijebljeni  za prevoz boksita za Zvornik, Češku i Slavačku, zatim za prevoz starog željeza za Željezaru Nikšić i Željezaru u Elbasanu,  Albanija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније